Bigos

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia polska , dodano: 2009-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bigos

Składniki:

Przygotowanie:

Bigos w kazdym domu smakuje inaczej, rozne sa metody jego przygotowywania i sekretne skladniki. Ja podam przepis na swoja, najprostrza wersje, ktora zaleznie od fanaberii mozna modyfikowac dodajac inne miesa badz wiecej przypraw:)

Wyplucz grzyby, zalej je zimna woda i odstaw na godzine, potem gotuj w tej samej wodzie 30 minut.

Sprobuj kapuste przed gotowaniem - jesli jest slabo ukiszona i twarda, to kielbase dodaj w polowie gotowania inaczej sie rozpadnie zanim kapusta zmieknie. Jesli kapusta jest zbyt kwasna lub bardzo slona wyplucz ja w zimnej wodzie. Mozesz ja rowniez pokroic jesli jest za dluga (ja nie plucze i nie siekam, lubie hardcore;) ).

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebule pokroj w piorka, ugotowane grzyby na male kawalki. Kielbase obierz ze skory i pokroj w kostke.
Przez caly czas miej pod reka goraca wode - gdy wywar bedzie odparowywal dodasz wody, by bigos sie nie przypalil. Nie wlewaj jednak wiecej wody niz jest kapusty! Pod koniec gotowania nie dolewaj juz nic, niech potrawa odparuje i zgestnieje - mieszaj wtedy co kilka minut!

Wez wiekszy garnek (3-4 litrowy zeby nie zachlapac calej kuchenki) i wloz do niego kapuste dokladnie wymieszana z marchewka i zalej wywarem z grzybow, dodaj tez przegotowana wode, tak aby prawie zakrywala kapuste.
Dodaj grzyby, kostki bulionowe i przyprawy (bez przecieru). Od czasu do czasu mieszaj dokladnie (od dna) zeby potrawa sie nie przypalila. Jesli wywar odparuje dodaj goracej wody.

W tym samym rondlu, w ktorym gotowaly sie grzyby rozgrzej lyzke oliwy i zrumien na niej cebule, dodaj do gotujacego sie bigosu.
Do tego samego rondla wrzuc kielbase i podsmaz ja delikatnie (bez tluszczu, sama pusci "sok"), wrzuc do garnka z bigosem.
Zarowno cebule jak i kielbase mieszaj podczas podsmazania zeby sie nie przypalily!

Gotuj wszystko ok. 1 godziny, do tego czasu kapusta powinna zmieknac. Jesli jednak trafila ci sie slabo ukiszona, twarda kapusta, niestety musisz bigos gotowac dluzej.

Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy - do garnuszka odlej troche wywaru z bigosu i rozprowadz w nim przecier, dopiero taki sos dodaj do garnka.
Gotuj jeszcze przez chwile az potrawa bardziej odparuje i zgestnieje.

Gotowe! Smacznego:)

P.S.
Jest to wersja podstawowa. Mozesz ja rozbudowac o dodanie wedzonych kosci lub zeberek albo wedzonego boczku - mieso gotuj od poczatku z kapusta, po prostu zakop kosci w kapuscie. Gdy kapusta i mieso zmiekna, wyjmij je z garnka, obierz z miesa, pokroj i wrzuc do bigosu gotujac jeszcze chwile.
Pod koniec gotowania mozesz tez dodac niesmiertelnej przyprawy Maggi ale ostroznie zeby nie przesolic potrawy.
Pamietaj, ze im czesciej bigos podgrzewasz tym bardziej staje sie slony (ale i smaczniejszy - taki "przezarty";) ).
Bigos mozesz podawac jako samodzielne danie np. z kromkami chleba lub jako dodatek "surowka" do obiadu - do mies i ziemniakow.
Do zjedzenia zarowno na ziemno jak i na cieplo ale w zimie podawaj wylacznie bardzo goracy - idealne antidotum na mrozy:)
Nie pomijaj marchewki nawet jesli kupujesz kapuste w mieszance z nia, zazwyczaj jest jej tyle, co nic, lepiej dodac.
Aha, ja do gotowania grzybow i podsmazania kapusty i kielbasy uzywam teflonowego rondla dlatego nie dodaje duzo tluszczu do podsmazenia cebuli i wcale do kielbasy, najlepiej uzyj garnka z grubym dnem lub pokrytego nieprzywieralna powloka.
Nie znalazlam kategorii "dania jednogarnkowe", wiec bigos laduje w miesach mieszanych;)

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-25 09:32:36
    zlosliwiec
    3
    U mnie w domu dodaje się do bigosu najprzeróżniejsze mięsa. De facto im większa różnorodność mięs w bigosie tym jest smaczniejszy. Oczywiście najlepszy jest taki po 2 dniach gotowania i podgrzewania, że już o 3 dniowym nie wspomnę

    Piątka za opis, chylę czoła
  • prowokatorka, 2009-12-25 09:52:27
    prowokatorka
    5
    Podobnie robię swój bigos,z tym że oprócz gotowanego w kapuście żeberka ,dodaję zrobiony gulasz wieprzowy w lekkim sosie.Bigos wtedy zyskuje na smaku i ma treściwszą konsystencję.Przepis na pięć.
  • 28nana, 2009-12-28 17:45:04
    28nana
    3
    bo w bigosie cudne jest to... że najlepszy jest z tzw " przeglądu tygodnia " lub bigos na winie : co się nawinie to do garnka

    ps. u mnie się robi pół / na pół kapusty kiszonej z biała
  • kropka75, 2009-12-28 19:51:54
    kropka75
    2
    Zgadzam się ze Złosiem. Najlepszy bigos jest z mięchem i taki podgrzewany x razy.

    Aczkolwiek wersję szybką bez mięcha też parę razy robiłam, jest niczego sobie. Tyle że bez marchewki. Muszę spróbować z nią.
  • delightful_girl, 2009-12-30 17:20:53
    delightful_girl
    1
    No i fajny bigosik z tym że u mnie także jak wyżej u dziewczyn z mięchem się robi.
  • Knife_Girl, 2010-01-06 22:07:32
    Knife_Girl
    2
    Ja również jak powyżej - do bigosu dodaję mięsko Zazwyczaj jest to mięso mieszane - trochę wołowiny i trochę wieprzowiny.

    Polecam również dodać pokrojone w paseczki suszone śliwki i trochę wytrawnego wina czerwonego, które naprawdę podnosi smak bigosu

    No i oczywiście im dłużej gotowany, tym lepszy
  • ewelline, 2010-01-08 00:34:41
    ewelline
    0
    wygląda wyśmienicie i zapewne tak smakuje!!!!!!!!!!
  • karolcia198506, 2010-01-24 23:15:57
    karolcia198506
    Ja zawsze robię tzw. bigos na winie jak już napisała 28nana co sie nawinie do bigosu koniecznie żeberka, kiszona i słodka kapusta, dodaję też kilka śliwek suszonych, trochę schodzi z gotowaniem ale nie wyobrażam sobie Świąt bez bigosu co roku gotuję wielki garnek i schodzi błyskawicznie
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-01-28 23:36:03
    aleksaa
    1
    opis 1 klasa ostatnio chodzi za mną bigos... i skoro już znalazłam przepis to chyba się doczeka wykonania ^^
  • aleksaa, 2010-06-07 22:00:49
    aleksaa
    troche czasu minęło zanim się zebrałam do roboty... ale dzisiaj podjęłam wyzwanie, robiłam pierwszy w życiu bigos
    troche zaburzył mi chronologię czynnosci ten fragment od "Przez caly czas miej pod reka goraca wode..." zaczełam sie zastanawiac czy trzeba kapuste ugotowac w zwyklej wodzie przed tą wodą z grzybów czy nie.
    Ostatecznie wyszło tak jak chciałam, danie nie za tłuste, dobrze doprawione gwiazdki podtrzymane
    Komentarz
  • Anecka, 2010-11-10 18:31:19
    Anecka
    2
    Ja z kolei nie dodaje marchwii ani przecieru, ale daje kielbase, koniecznie wedzony boczek, badz żeberka.. Dla mnie na wedzonym miesie to jest dopiero bigosik a po 2 dniach.. lepiej nie pisac
  • vril, 2010-11-11 11:16:56
    vril
    O widzisz, akapit mi sie przesunal.
    Kapuste z marchewka wrzucamy do garnka surowa, zalewamy wywarem z grzybow i dodajemy goracej wody ale tylko tyle by ledwo przykrywala kapuste - w koncu ma byc bigos, a nie kapusniak A goraca wode trzymamy pod reka dlatego, ze w trakcie gotowania wszystkiego woda odparowuje, wiec trzeba jej troche dolac zeby sie calosc nie przypalila, a lepiej dodac goraca niz zimna, bo wtedy wiadomo, przestaje sie z miejsca gotowac i grzeje od nowa.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem