Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Zielona tarta z truskawkami - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Zielona tarta z truskawkami

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielona tarta z truskawkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielona tarta z truskawkami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielona tarta z truskawkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielona tarta z truskawkami

Składniki:

  • CIASTO
  • szpinak [130 g] (świeży albo mrożony)
  • sok z cytryny [50 ml]
  • cukier zwykły [100 g]
  • cukier waniliowy [8 g]
  • jajka [2 szt.]
  • masło [50 g]
  • olej rzepakowy [60 ml]
  • mąka pszenne tortowa [200 g]
  • proszek do pieczenia [6 g]
  • dżem
  • truskawki [500 g]
  • cukier zwykły [100 g]
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • Dekoracja
  • truskawki świeże [300 g]
  • galaretka truskawkow w proszku [0.5 op.]
  • sok z cytryny [3 łyżki]
  • woda zwykła [200 ml]

Przygotowanie:

CIASTO - szpinak zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ubij z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą, gęstą pianę. Dodaj zmiksowany szpinak, rozpuszczone przestudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj aż składniki się połączą. Przelej to formy na tartę śr. 24 cm posmarowanej cieniutko masłem i wysypanej odrobiną mąki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjmij z formy odwracając do góry spodem. Odłóż do ostudzenia.

DŻEM - opłukane truskawki osącz i usuń szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Smaż w szerokim rondlu razem z cukrem i sokiem cytrynowym aż całość mocno zgęstnieje. Ostudź.

Przestudzony dżem wyłóż na tartę i rozsmaruj równo.

DEKORACJA - galaretkę rozpuść w gorącej wodzie z sokiem cytrynowym. Odstaw do ostudzenia. Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki i pokrój na połówki. Ułóż owoce na wierzchu tarty wciskając je lekko w dżem. Kiedy galaretka zacznie tężeć posmaruj nią owoce na tarcie przy pomocy pędzelka i odstaw do schłodzenia. Zabieg smarowania owoców i schładzania powtórz 2-3 razy żeby owoce ładnie błyszczały.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Tarta z figami i kozim serem FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem