Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
GRYCZANO-KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z KAROBEM, NADZIANE SZPARAGAMI TRUFLOWYMI,OTULONE W PROSCIUTTO Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORKÓW, MUŚNIĘTE IMBIREM I MIODEM Z MNISZKA LEKARSKIEGO :-) / Kulinaria - Wizaz.pl

GRYCZANO-KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z KAROBEM, NADZIANE SZPARAGAMI TRUFLOWYMI,OTULONE W PROSCIUTTO Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORKÓW, MUŚNIĘTE IMBIREM I MIODEM Z MNISZKA LEKARSKIEGO :-)

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! GRYCZANO-KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z KAROBEM, NADZIANE  SZPARAGAMI  TRUFLOWYMI,OTULONE W PROSCIUTTO  Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORKÓW, MUŚNIĘTE IMBIREM I MIODEM Z MNISZKA LEKARSKIEGO   :-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! GRYCZANO-KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z KAROBEM, NADZIANE  SZPARAGAMI  TRUFLOWYMI,OTULONE W PROSCIUTTO  Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORKÓW, MUŚNIĘTE IMBIREM I MIODEM Z MNISZKA LEKARSKIEGO   :-)

Składniki:

Przygotowanie:

Na początek szykuję ciasto na naleśniki.

Składniki potrzebne to:
2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej (należy ją zemleć w młynku do kawy) , około 20 łyżek mąki kukurydzianej, 2 jajka i 2 żółtka, około 2 szklanki wody mineralnej gazowanej, niecałe 2 szklanki mleka, 1,5 łyżeczki karobu ( w proszku), oliwa truflowa około 2 łyżeczki, szczypta soli himalajskiej zgniecionej w moździerzu.

olej do zwilżania patelni

Farsz:

40 dag sera białego półtłustego ( użyłam sera własnej roboty)
łyżka jogurtu naturalnego gęstego
garść umytych i oczyszczonych szparagów- wybrałam mniejsze, bo lepiej smakują ( przelałam je wrzątkiem )
1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie - kroje w paski
łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego
kawałek imbiru
opakowanie szynki prosciutto
łyżeczka oliwy truflowej, sok z limonki
przyprawy: sól himalajska, pieprz różowy,świeże zioła- u mnie lubczyk


Z podanych składników miksuję ciasto naleśnikowe do momentu, gdy będzie gładkie i zacznie błyszczeć :-) Odstawiam do lodówki na kilkanaście minut.

W międzyczasie przekładam ser biały do miski, rozdrabniam go blenderem, dodaję jogurt , przyprawy,miód z mniszka, starty imbir- mieszam łyżką. Odstawiam do lodówki.
Kolejno smażę naleśniki na tradycyjnej patelni lekko je przyrumieniając.

Na koniec pozostaje już tylko dekoracja : na ostudzonego naleśnika nakładam po całości łyżkę serka, kładę plasterek prosciutto, nakładam po dwie szparagi , delikatnie skrapiam je oliwą truflową i sokiem z limonki, kładę paski pomidora, posypuję ziołami posiekanymi i zawijam w ruloniki. Na koniec kroję je po skosie i nakładam na talerze, dekoruję ziołami :-)
Moje naleśniki podałam z chutney z rabarbaru,od mamuśki :-)

Chutney rabarbarowe jest niesamowite, bo zawiera mix: czerwonej cebuli, żurawiny suszonej, goździków,gałki m, cynamonu, chilli,czosnku, imbiru i jabłka :-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem