Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Muffiny wytrawne z pomarańczową polędwiczką w sosie czekoladowo-imbirowym, oprószone prażonymi migdałami - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Muffiny wytrawne z pomarańczową polędwiczką w sosie czekoladowo-imbirowym, oprószone prażonymi migdałami

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny wytrawne z pomarańczową polędwiczką w sosie czekoladowo-imbirowym, oprószone prażonymi migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffiny wytrawne z pomarańczową polędwiczką w sosie czekoladowo-imbirowym, oprószone prażonymi migdałami

Składniki:

Przygotowanie:

Danie, które zachwyca już samym aromatem i wyglądem. Muffiny na ostro z jarmużem i papryczką chilli budzą zmysły, pomarańczowe polędwiczki z kurczaka rozczulają delikatnością i zniewalają ostrym, piekielnym smakiem czekolady. A bazyliowe pesto daje rozkoszne wrażenia kulinarne... :-)

SOS: 1 tabliczka czekolady WEDEL gorzka, pół papryczki chilli, imbir świeży
3 łyzki sosu balsamicznego.
MUFFINY: 35 dag ziemniaków ugotowanych i przestudzonych, 4 jajka,
około 180 ml śmietany 30%, świeży jarmuż około 3 spore garście,
10 dag groszku konserwowego, 1 mała papryczka chilli, sól , pieprz kolorowy
10 dag kukurydzy konserwowej, olej rzepakowy do smarowania foremek.
POLĘDWICZKI POMARAŃCZOWE: 2 pojedyncze filety z kurczaka, 1 pomarańcza,
1 cytryna, pieprz cytrynowy, olej kokosowy do smażenia, sól
PESTO: 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag oliwek zielonych,50 ml oliwy,sól
1 świeża bazylia( w doniczce), 2 małe ząbki czosnku, 10 dag płatków migda-
-łów uprażone na suchej patelni na złoty kolor
Do dekoracji użyłam: karmelizowane plastry cukinii i ananasa,
prażone płatki migdałów ,kilka liści rukoli
MUFFINY: ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę do pure,ostudziłam. Osobno ubiłam pianę z białek wraz ze szczyptą soli , połączyłam z żółtkami i śmietaną, dodałam pure ziemniaczane, sól i pieprz i delikatnie wymieszałam. Następnie do masy jajeczno - śmietanowej dodałam warzywka: groszek, kukurydzę , posiekany jarmuż i papryczkę,sól i pieprz do smaku. Gotową masę przełożyłam do nasmarowanych olejem foremek na muffiny i piekłam przez około 45 min, w 180 stopni C.
PESTO: wszystkie składniki miksowałam blenderem do uzyskania jednolitej masy, doprawiłam ewentualnie solą i pieprzem. Schładzam w lodówce.
POLĘDWICZKI: umyte i oczyszczone mięsko suszę na ręczniku papierowym, następnie przygotowuję do smażenia. Mięsko należy posolić, dać pieprz cytrynowy, otartą skórkę z cytryny i sok z połówki pomarańczy. Pozostawiam na chwilkę w takiej marynacie i po odsączeniu soku- smażę na odrobinie oleju kokosowego.
SOS CZEKOLADOWY: posiekaną drobno czekoladę wrzucam do kąpieli wodnej, po chwili dodaję sos balsamiczny, drobno posiekane chili i imbir starty na najmniejszej tarce. Łączę składniki i jest :-)
Do dekoracji podsmażyłam na patelni 2 plasterki cukinii, kawałek ananasa i papryczkę chili. Sos czekoladowy stanowi fundament dla polędwiczek na talerzu i udekorowałam je również po wierzchu delikatnie. Całość ozdobiłam prażonymi migdałami :-) Życzę smacznego :-)
Na załączonych zdjęciach brakuje pesto, bo..... do sesji nie wystarczyło pesto :-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe