Tort truskawkowy dla alergików bezmlecznych I NIE TYLKO!

autor: , kategoria: torty , dodano: 2015-06-29
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy dla alergików bezmlecznych I NIE TYLKO!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy dla alergików bezmlecznych I NIE TYLKO!
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy dla alergików bezmlecznych I NIE TYLKO!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort truskawkowy dla alergików bezmlecznych I NIE TYLKO!

Składniki:

Przygotowanie:

TORT NA BLACHĘ 24X34 CM

Biszkopt ciemny
5 jaj
odrobina soli
3/4 szklanki cukru
5 kopiastych łyżek mąki tortowej
2 płaskie łyżki kakao
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt biały
8 jaj
1 szklanka cukru
odrobina soli
7 kopiastych łyżek mąki tortowej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM:
4 puszki dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (TYLKO GĘSTA CZĘŚĆ MLECZKA!)
1,8 kg truskawek (z 2 kg odjąć 1,5 szklanki do ponczu)
1 truskawkowa galaretka
3,5 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek dżemu truskawkowego
cukier waniliowy
3,5 łyżeczki żelatyny do utrwalenia mleczka

PONCZ:
1,5 szklanki truskawek
2,5 szklanki wody
5,5 łyżki cukru

Krem do ozdoby:
1 puszka mleczka kokosowego (TYLKO GĘSTA CZĘŚĆ MLECZKA!)
2 łyżki cukru (opcjonalnie!)
50 ml wrzątku
1 sucha galaretka truskawkowa

gorzka czekolada do zrobienia napisu (albo gotowa polewa)

Przygotowanie tortu

1. TORT ROBIMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM, BISZKOPTY PIECZEMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ RANO – WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (nie smarujemy boków tortownicy, dzięki temu ciasto ma się czego trzymać i nie rośnie w charakterystyczną górę).
BISZKOPT BIAŁY: Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno na wysokich obrotach miksera. Powoli dodajemy cukier. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę dosypujemy partiami i delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Puszystą masę biszkoptową przekładamy do formy i wstawiamy szybko do piekarnika na 40-45 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości.
BISZKOPT CZARNY: ROBIĆ JAK WYŻEJ. Kakao wymieszać z mąkami. Piec około 20-25 minut.

2. PONCZ
Z truskawek gotujemy kompot truskawowy: obrane, umyte truskawki zalewamy zimną wodą i mieszamy z cukrem. Gotujemy chwilę, ściągamy z palnika, odcedzamy i studzimy.

3. KREM, TRUSKAWKI I GALARETKA
2 godziny przez rozpoczęciem robienia kremu rozpuszczamy 1 galaretkę truskawkową w 1 szklance wody. Zaczynamy robić krem: najpierw rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Ważne: Żelatyna do mleczka, w momencie użycia powinna być dobrze ciepła, by idealnie rozpuściła się w kremie, zimna za szybko się zetnie i powstaną grudki). Truskawki lekko miksujemy na masę z widocznymi cząstkami. Dodajemy do nich tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki (trzeba uważać, żeby masa nie ścięła się za bardzo).
Ubijamy na sztywno 4 puszki gęstej części schłodzonego mleczka. Dodajemy cukier. Kilka łyżek ubitej masy wkładamy do szklanki z ciepłą żelatyną, rozprowadzamy i dodajemy do ubitego mleczka, i króciutko miksujemy.

4. PRZEKŁADANIE BISZKOPTÓW
Jasny wystudzony biszkopt kroimy na pół, ciemnego biszkoptu nie kroimy.
Na paterze układamy jeden z jasnych płatów. Nasączamy 0,5 szklanki kompotu truskawkowego i smarujemy dżemem truskawkowym.
4. Układamy na warstwie dżemu 1/2 całego kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Nasączamy kakaowy biszkopt 0,5 szklanki kompotu i kładziemy masę galaretkowo-truskawkową. Na masę wykładamy resztę kremu.
5. Nasączamy ostatni jasny płat biszkoptu i ostrożnie układamy go na owocach z galaretką. Wkładamy tort do lodówki.

5. ZDOBIENIE TORTU
Robimy krem do pokrycia tortu: We wrzątku rozpuszczamy dokładnie galaretkę. Podczas dodawania do kremu galaretka powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca!!!
Schłodzoną gęstą część z 1 puszki mleczka kokosowego ubijamy na sztywno. Dodajemy do niego lekko ciepłą galaretkę i szybko, krótko miksujemy. Gotowym kremem smarujemy cały tort. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Na górze robimy szprycą (lub foliowym workiem z odciętym rogiem) jakieś zawijaski i robimy napis z roztopionej czekolady (również za pomocą worka z odciętym rogiem).

POSIADAM TEŻ LISTĘ SKŁADNIKÓW NA TORTOWNICĘ 24CM

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem