Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami

autor: , kategoria: przekąski na zimno, desery owocowe , dodano: 2015-07-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami

Składniki:

Przygotowanie:

Skórkę z cytryn ścieramy na tarce o drobnych oczkach tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy ½ szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i odrobinę soli. Miksujemy ok. 6 minut. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut, do momentu zgęstnienia kremu. Krem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki na 2 godziny, aby stężał. Po tym czasie wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe