Sałatka z cukinią i rukolą

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2015-08-13
  • Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki:

  • Garść liści rukoli,
  • Cztery plastry młodej cukinii,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
  • • Łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,

Przygotowanie:

Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne.

Sposób przygotowania
Sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.
Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące.

Autor Pan Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką