Pizza Alla Macelaio

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2009-12-21
  • Pizza Alla Macelaio

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdze rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody z dodatkiem 2-3 łyżek mąki,a następnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Miske przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 minut.Kiedy wyrośnie, resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem.Całość posolić 1/2 łyżeczkisoli i dalej mocno wyrabiać.Powstanie miękkie ,spójne ciasto, które nalezy ugniatać jeszcze 40 minut stopniowo dolewając resztę wody.
Gdy już będzie gotowe, powstałą kulę podzielić na 3-4 równych kawałków, oprószyć mąką i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 2godz.. Po tym czasie (kiedy ciasto juz wyrośnie)rozgnieść rękami lub rozwałkować kawałki ciasta na posypanej mąką powierzchni tworząc placki o gr 0,5 cm.

Pomidory posiekać.Czosnek rozetrzeć z solą i obsmażyć lekko na oliwie.Dodac pomidory, wymieszać z posiekanym oregano.Szynkę i salami pokroić w paski.Rozłożyć wraz z oliwkami na cieście. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w bdb wysokiej temperaturze-ok 260stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem