zupa z soczewicy w 3 wersjach

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2015-09-14
  • zupa z soczewicy w 3 wersjach

Składniki:

  • Składniki (serwowane dla 4 osoby/osób) 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 posiekana cebula 1 pokrojona w plasterki marchewka 4 filiżanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 filiżanka soczewicy 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 2 liście laurowe sól i pieprz

Przygotowanie:

Wskazówki

Soczewicę namocz w wodzie przez około 2 godziny. Oliwę z oliwek rozgrzej na średnim ogniu w dużym garnku lub rondlu. Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez około 15 minut, do momentu, aż zmięknie. Następnie dodaj marchew, soczewicę, paprykę, tymianek, liście laurowe i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Gdy mieszanina zaczyna gęstnieć, do garnka dodaj bulion. Gotuj na wolnym ogniu.



Tak przygotowaną soczewicę gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Jeżeli wcześniej nie namoczysz soczewicy, czas gotowania wydłuży się do około 1,5 godziny. Przed podaniem wyjmij z zupy liście laurowe.



a) Dodaj do zupy łyżkę curry, aby stworzyć arcydzieło smaku kuchni hinduskiej.
b) Dodaj rozmaryn (około 1 łyżkę) oraz puszkę pomidorów, aby nadać zupie włoski charakter. Dodaj również 3 filiżanki bulionu.
c) Dodaj warzywa (seler naciowy, pasternak, więcej marchwi, ziemniaki oraz szpinak), aby Twoja zupa była bardziej kolorowa oraz kusząca smakiem i różnorodną konsystencją.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką