Pasta z pieczonej dyni

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2015-09-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z pieczonej dyni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z pieczonej dyni

Składniki:

  • 2 szklanki upieczonej dyni
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • Grubo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Garść prażonych łuskanych pestek dyni
  • Garść prażonego sezamu
  • Świeża natka pietruszki
  • chleb tostowy [8 szt.]

Przygotowanie:

Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw, albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.

Sposób przyrządzenia:
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona – sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.
Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo tostowe smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kokosbollar - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem