Tiramisu ( bez jajek)

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2009-12-21
  • Tiramisu ( bez jajek)

Składniki:

  • serek mascarpone [500 g]
  • biszkopty [2 op.] (najlepsze są te długie tzw )
  • kawa (bardzo mocna- zaparzona)
  • kakao [2 łyżki]
  • cukier [4 łyżki]
  • śmietana [500 ml] (30%)
  • ajerkoniak [5 łyżek] (advocat)

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Serek mascarpone rozdrabniamy na gładką masę w robocie kuchennym, dodajemy cukier

Ubijamy śmietanę na bitą i powoli dodajemy do serka, gdy się połączy dodajemy advocat (wedle uznania), ubijamy na gładką masę

Biszkopty maczamy w zaparzonej kawie ( musimy to robić bardzo szybko żeby biszkopty się nie rozleciały)

Na dużej tacy kładziemy najpierw biszkopty ( najpierw koło 8 potem pod spodem też 8) na to kładziemy masę tak żeby zakryła biszkopty, potem jeszcze jedna warstwa biszkoptów i znowu masa. Na samej górze masę posypujemy kakaem ( najlepiej przez sitko). Boki ciasta również pokrywamy dokładnie masą, żeby nie było widać biszkoptów.

Schładzamy w lodówce przez 2h

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta