Tartiflette

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia francuska , dodano: 2009-12-21
  • Tartiflette

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do stanu lekkiej twardości

W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, boczek w kostkę, a czosnek na drobno.

Wrzucamy na patelnię boczek, podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na rumiano dodajemy sól i pieprz.

Połowę ziemniaków wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie kładziemy połowę zawartości patelni. Dodajemy pozostałe ziemniaki na które kładziemy drugą połowę boczku z cebulą i resztą.

Na górę naszej tartiflwttw kładziemy śmietanę i ser pokrojony na 4, a mianowice: raz przez całą dugość i raz na pół (przez szerokość). ser kładziemy na wierzchu i zalewamy to winem (opcjonalnie).

Teraz wkładamy do piekarnika 220 stopni na ok 30 godz.

gotowe:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • KarolinaK, 2010-01-08 10:56:07
    KarolinaK
    Tak to jedno z moich ulubionych dan . I jedynie z tym serem, z zadnym innym nie smakuje tak samo
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe