Wegańskie kotleciki z buraków, brązowego ryżu i żółtej soczewicy

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2015-10-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wegańskie kotleciki z buraków, brązowego ryżu i żółtej soczewicy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wegańskie kotleciki z buraków, brązowego ryżu i żółtej soczewicy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wegańskie kotleciki z buraków, brązowego ryżu i żółtej soczewicy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wegańskie kotleciki z buraków, brązowego ryżu i żółtej soczewicy

Składniki:

  • buraki
  • ryż brązowy
  • soczewica żółta
  • pół ząbka czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż zblendować razem z burakami (ze słoika, ok. 1 łyżka) na grudkowatą masę. Dodać posiekany czosnek, musztardę, tymianek, sól peprz - wymieszać/zblendować. Wstawić do lodówki na 30 min.
Uformować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowm przez ok. 10 min., przewracając kilka razy na drugą stronę.
Aby było dosyć zbite, porcje soczewicy i ryżu powinny być większe od porcji buraków. Nie trzeba dodawać jajek, to zupełnie zbędne.
Zjadłam je do kaszy jaglanej i jarmużu.
Czas przygotowania łącznie z odczekaniem 30 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Lemoniada z estragonu

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką