Cannelloni

autor: , kategoria: kuchnia włoska , dodano: 2015-10-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cannelloni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cannelloni

Składniki:

  • cannelloni [8 ]
  • ser mozzarella [150 g]
  • sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa [1 l]
  • marchew
  • cebula
  • mięso mielone [350 g]
  • oliwa z oliwek
  • czosnek [2 ząbki]
  • bazylia świeża
  • pieprz cayenne [0.5 łyżeczki]
  • sól, pieprz
  • Sos beszamel
  • masło [1 łyżka]
  • mąka pszenna (1 i 12 łyżki)
  • 250 ml mleka
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • FARSZ
  • 300g twarogu
  • 2-3 garści szpinaku posiekanego
  • 2 żabki czosnku
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


1. Sos pomidorowy: Na oliwę wrzucić całe ząbki czosnku, mocno rozgrzać. Podsmażyć mięso, dodać marchewkę, seler, cebulę pokrojone w drobną kostkę. Razem chwilę poddusić i dodać passatę. Gotować ok. 25-30 min. Dodać posiekaną bazylię. Czosnek przed podaniem wyjąć.

2. Beszamel: Na maśle podsmażyć lekko mąkę, zalać zimnym mlekiem. Sos należy często mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

3. Farsz: Szpinak podsmażyć na maśle razem z przeciśniętym czosnkiem, gotowy dokładnie wymieszać z twarogiem, doprawić.

4. Cannelloni nadziać farszem. Na blachę wylać sos pomidorowy (zostawiając kilka łyżek na wierzch) i odrobinę beszamelu. Ułożyć kolejno rurki na blasze. Zalać pozostałym sosem pomidorowym i beszamelem. Na koniec posypać porozrywaną mozzarellą. Piec pod przykryciem 20 min w 180-190'C. Odkryć i piec jeszcze 10 lub aż ser się zarumieni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką