Specjał z waflem

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2009-12-22
  • Specjał z waflem

Składniki:

  • mleko [1 szklanka]
  • cukier [1 szklanka]
  • masło [1 kostka]
  • mleko w proszku [2 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • kakao [2 łyżki]
  • bakalie (wg uznania)
  • wafle [1 op.]
  • aromat rumowy do ciast

Przygotowanie:

W podgrzanym mleku rozpuścić masło i cukier. Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku ciągle mieszając, aby nie było grudek. Pod koniec mieszania dodać kakao, cukier waniliowy, olejek i bakalie.
Gotowa ciepłą masa przełożyć wafle i obciążyć je deseczka. Gdy ostygną kroić na dowolne porcje

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: domowe hamburgery

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-22 14:45:48
    AgaZ
    A jakie bakalie dodajesz do tych wafli, czy je wcześniej siekasz? Boję się, że wafle nie zechcą mi się skleić.
    Komentarz
  • Asienka187, 2009-12-30 23:42:53
    Asienka187
    zwykła mieszankę dostepna w każdym sklepie np. Bakallandu. Wafle zawsze się sklejają. Nasiąkają i miękną co sprawia, że są o wiele lepsze od kupnych.
    Komentarz
  • Asienka187, 2009-12-30 23:43:47
    Asienka187
    Nie siekam bakalii
    Komentarz
  • numb05, 2010-03-03 16:10:51
    numb05
    1
    wafle mojej babci najlepsze na świecie.
    sama nigdy nie robiłam, ale przepis mam i jest identyczny.
    jest genialny. czasami jedną warstwę zamiast masą przekładamy dżemem, najlepiej jakimś kwaśnawym, wtedy nie jest takie słodkie i można wsunąć jeszcze więcej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem