SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2015-11-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SZARLOTKA Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
  • mąka krupczatka [30 dag]
  • margaryna [20 dag]
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • cukier [2 łyżki] (do ciasta)
  • sól [1 szczypta] (do ciasta)
  • aromat arakowy do ciast (kilka kropli do ciasta)
  • JABŁKA PRAŻONE:
  • jabłka [1 kg] (może być więcej)
  • cukier [10 dag] (zależnie od słodkości jabłek)
  • rodzynki [5 dag] (może być bez rodzynek, lub z innymi owocami kandyzowanymi)

Przygotowanie:

Margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki. Ugnieść szybko ciasto, aby pozostały jeszcze grudki margaryny. Oddzielić część na kruszonkę. Zawinąć w woreczki i umieścić na 10 minut w zamrażalniku. Można sobie przygotować takie ciasto na zapas nawet kilka dni wcześniej i trzymać w zamrażalniku. Wtedy ścieramy je na tarce, bo będzie zamarznięte.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda. W garnku prażyć razem z cukrem. Ilość dodanego cukru zależy od kwaśności jabłek. Prażymy do takiego momentu, aby pozostały kawałki jabłek. Dodajemy rodzynki lub inne owoce kandyzowane. Można kupić gotowe jabłka prażone. Ja prażę sobie, co roku i pasteryzuję w słoiki, a potem gotowe wykładam na ciasto.

Ciasto wykładamy do formy ( ja używam silikonowej ze szklanym spodem, więc nie potrzebuję papieru). nakłuwamy widelcem, lub ścieramy zamrożone na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na około 20 minut, aż zarumieni się wierzch ciasta. Po upieczeniu ciasto powinno wystygnąć. Ja często nakładam masę jabłkową na ciepłe ciasto, ale lepiej poczekać, aż spód wystygnie.

Nakładamy masę jabłkową na spód, posypujemy lub ucieramy pozostawioną do tego celu kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10-15 minut, aż zarumieni się wierzch ciasta, bo spód już był upieczony.

Ja serwuję często z bitą śmietaną na ciepło. Można też posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie

Komentarze

  • miagiturbo, 2016-06-21 08:36:25
    miagiturbo
    Zrobiłam, pycha :P użyłam mąki krupczatki z Polskich mlynów, jest niezastapiona
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką