Gołąbki

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki

Składniki:

Przygotowanie:

Duże liście kapusty blanszujemy (zanurzamy we wrzątku na chwilę) układamy na talerzu. Około 12 sztuk. Plus, minus.

Farsz:
Piersi kroimy w drobną kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oliwie lub oleju.
W garnku gotujemy ryż.
Do podsmażonego mięsa dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do całości dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Żeby farsz nie był suchy dodajemy łyżkę lub dwie keczupu. Podsmażamy aż farsz się cały połączy.

Gotowy farsz nakładamy na liść kapusty, składamy najpierw prawy i lewy bok a poźniej zwijamy. Tak napełniamy wszystkie liście.

W dużym garnku na spodzie układamy liście kapusty a na nich układamy gotowe gołąbki. Z każdym "piętrem" gołabków, liściami tez okładamy boki garnka. Na sam wierzch również układamy liście kapusty. Całośc zalewamy rozpuszczonym w letniej wodzie rosołkiem lub bulionem tak aby gołabki miały się w czym gotować.

Całośc gotować pod przykryciem aż kapusta zmięknie. W zależnosci od kapusty około 1,5 h.

Mozna podawać same lub z sosem pomidorowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • pyskatka89, 2009-12-22 17:28:54
    pyskatka89
    2
    Fajny, ciekawy przepis.
    Próbowałam kiedyś robić gołąbki, ale strasznie mi się rozwalały, zraziłam się i od tej pory kupuję gotowe. Ale może czas to zmienić...
    Pyszne są również z kaszą gryczaną jak ktoś lubi
  • delightful_girl, 2010-01-02 12:25:57
    delightful_girl
    2
    Super przepis! To jedna z moich ulubionych potraw!
  • joasia2512, 2010-01-02 23:01:12
    joasia2512
    1
    Ciekawy przepis, inny niż znałam.
  • Ashira, 2010-01-02 23:04:32
    Ashira
    1
    bardzo dobre gołąbki o nieco innym smaku niż klasyczne, a jakże ciekawym.
    są idealnym urozmaiceniem.
    ja bym pominęła przyprawę Złocistą, bo wg mnie jest samą chemią.
  • Aguu, 2010-08-14 17:47:31
    Aguu
    0
    Bardzo ciekawy przepis - nie robiłam jeszcze gołąbków z drobiem.
    Czas wypróbować
  • aleksaa, 2010-08-23 23:35:56
    aleksaa
    kupiłam mielone, chciałam jutro wypróbować, patrzę, a tu drób! :P no nic, jednak wrócą z powrotem do kolejki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe