Mocno czekoladowe brownie z fasoli

autor: , kategoria: inne desery, dania niskokaloryczne , dodano: 2015-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe brownie z fasoli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mocno czekoladowe brownie z fasoli

Składniki:

  • fasola czerwona konserwowa [1 ] (puszka)
  • kakao naturalne [3 łyżki]
  • banan [1 ] (średni/duży i dojrzały)
  • jajka [2 ] (M)
  • stewia/cukier brązowy/ biały [0.25 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1.25 łyżeczki]
  • czekolada gorzka 70% [10 g]
  • POLEWA
  • mleko (trochę)
  • czekolada gorzka 70% [20 g]
  • kakao (trochę)

Przygotowanie:

Przepis udoskonalany, aż wreszcie mnie w pełni satysfakcjonuje (chociaż może kiedyś pokombinuję, z orzechami). Wiem, że ciasto fasolowe brzmi jak koszmar, więc jeśli pieczecie z takim nastawieniem to będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni. :)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Fasolę wysypujemy na sitko i przelewamy dokładnie wodą.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz czekolady wrzucamy do blendera kielichowego (trzeba mu troszkę pomóc i co jakiś czas przemieszać masę) lub używamy blendera ręcznego - WAŻNE ŻEBY SKŁADNIKI BARDZO DOBRZE ZBLENDOWAĆ - bo wtedy ciasto nam się nie rozpada a fasola jest niemalże niewyczuwalna.
Do ciasta na koniec dorzucić drobno pokrojoną czekoladę.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia standardowej keksówki.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach na termoobiegu.

Polewę robię tuż po wyjęciu ciasta.
Pokrojoną czekoladę w mniejszej miseczce wkładam na kilka sekund do mikrofali, żeby rozpocząć proces topienia WAŻNE CZEKOLADA BARDZO ŁATWO SIĘ PRZYPALA
Gorącą wodę wlewam do większej miski, a na niej umieszczam tę mniejszą z trochę już rozpuszczoną czekoladą. Wlewam odrobinę mleka i mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodaję trochę kakao i mieszam, żeby powstała nam błyszcząca i gładka polewa. (Wiem, że miska trochę się kręci, ale nadal jest to dla mnie wygodniejsze niż robienie kąpieli wodnej dla kilku kostek czekolady;).
Oczywiście polewam nią od razu ciasto i w sumie zaczynam zajadać :) Można czekać aż ostygnie, wstawić do lodówki, zjeść na drugi dzień - jak kto woli

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z morelami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką