Na świąteczne wieczory - gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną

autor: , kategoria: Konkurs - najlepszy przepis świąteczny , dodano: 2015-12-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Na świąteczne wieczory - gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Na świąteczne wieczory - gorąca czekolada z kardamonem, skórką z mandarynki i bitą śmietaną

Składniki:

  • czekolada mleczna [50 g]
  • mleko [150 ml]
  • kardamon [2 łyżeczki]
  • starta skórka mandarynki [1 łyżeczka]
  • śmietana kremówka [100 ml]

Przygotowanie:

Mleko przelać do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Nasiona kardamonu wsypać do zaparzacza lub filtra do zaparzania ziół. Na wolnym ogniu rozgrzewać czekoladę do rozpuszczenia. Dodać skórkę z mandarynki - wcześniej sparzoną i startą na drobnych oczkach i kardamon. Dokładnie mieszać czekoladę, aby wszystkie składniki się połączyły i uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec kardamon (w filtrze) wyjąć z rondelka, czekoladę przelać do ulubionego kubka i dodać odrobinę ubitej śmietany(bez cukru). Całość przyozdobić malinami i skórką mandarynki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Plebiscyt Kulinarny Blog Roku

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką