Leśny mech

autor: , kategoria: ciasta z masą, Konkurs - najlepszy przepis świąteczny , dodano: 2015-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leśny mech
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Leśny mech

Składniki:

  • szpinak mrożony [400 g]
  • granat [1 główka]
  • cukier puder [2 łyżki]
  • śmietana 30% [300 ml]
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • mąka krupczatka [1 szklanka]
  • mąka tortowa [1 szklanka]
  • jajka [3 ]
  • cukier [250 g]
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Ciasto: Szpinak rozmroź i odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj pomału olej, nie przerywając miksowania.
Następnie dodaj przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak, delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”.
Masa: Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj fixy i cukier puder. Z ciasta odetnij wierzch i rozdrobnij odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wyłóż śmietanę, posyp obficie okruszkami i leciutko dociśnij dłonią, aby nie odpadały. Całość posyp pestkami granatu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką