Wykwintny świąteczny obiad z Polędwicą Wellington

autor: , kategoria: z wołowiny, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2015-12-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny świąteczny obiad z Polędwicą Wellington
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny świąteczny obiad z Polędwicą Wellington

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 100 g borowików suszonych
  • 150 g gęsiej wątróbki
  • 150 g cebuli
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g buraków
  • 200 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 g masła
  • 20 ml oliwy truflowej
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 50 ml miodu
  • 100 ml sosu demi glace
  • 100 ml porto
  • 100 ml soku z czarnego bzu
  • 50 g śliwki wędzonej

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy przez 4 godziny. Cebulkę siekamy. Przesmażamy cebulę na maśle i odkładamy 100 g. Do 50 g cebuli dodajemy wątróbkę gęsią i smażymy. Później dodajemy 10 g masła i studzimy. Następnie ją blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Namoczone grzyby smażymy i dodajemy 50 g przysmażonej cebuli. Studzimy, siekamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polędwice wołową przyprawiamy i obsmażamy z każdej strony. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, smarujemy blendowanym musem z wątróbki, nakładamy cienką warstwę grzybów, układamy polędwice i zawijamy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min. Dobrze upieczone mięso powinno mieć w środku temperaturę 48 stopni i być różowe. Po wypieczeniu, potrawa musi „odpocząć”. W miedzy czasie obieramy ziemniaki i przygotowujemy puree ziemniaczane. Po ugotowaniu ziemniaków należy dobrze je odparować, ubić i dodać ciepłą śmietanę oraz masło i oliwę. Całość ucieramy na gładką masę. Obieramy wszystkie warzywa korzenne, kroimy w słupki, rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie warzywa, a następnie podlewamy bulionem i dodajemy miód, przyprawy, sól i pieprz oraz zioła wedle uznania. Pieczemy 25 min. w temp. 180 stopni. Do rondelka wlewamy czerwone porto, które odparowujemy do 1/3 objętości. Następnie dolewamy sok z czarnego bzu, wrzucamy śliwki i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Na koniec dodajemy 100 ml demi glace. I pyszny, bożonarodzeniowy obiad gotowy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem