Keks przepyszny

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Konkurs - najlepszy przepis świąteczny , dodano: 2015-12-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Keks przepyszny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Keks przepyszny

Składniki:

  • margaryna [250 g]
  • cukier puder [1 szklanka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (kopiasta)
  • mąka [2 szklanki]
  • alkohol [2 łyżki] (wódka, rum, spirytus)
  • skóra i sok z cytryny [1 szt.]
  • bakalie [500 g] (dowolnych)
  • jajka [5 szt.]

Przygotowanie:

Bakalie pokroiłam i obtoczyłam w mące. Margarynę zmiksowałam dodając po jednym jajku. Dodałam cukier i miksowałam dalej. Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i dodawałam po 2 łyżki do utartej masy ciągle miksując. Następie dodałam sok i skórkę z cytryny oraz alkohol. Następnie dodałam alkohol. Na koniec dodałam bakalie i całość i zamieszałam łyżką. Ciasto wyłożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 60 minut w temp.180 stopni do tzw. suchego patyczka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babeczki z malinami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem