Świąteczny keks z chałwą i żurawiną

autor: , kategoria: Konkurs - najlepszy przepis świąteczny , dodano: 2015-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny keks z chałwą i żurawiną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny keks z chałwą i żurawiną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny keks z chałwą i żurawiną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny keks z chałwą i żurawiną

Składniki:

  • jajka [3 szt.]
  • cukier [6 łyżek]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mąka pszenna [300 g]
  • mleko [4 łyżki]
  • chałwa [100 g]
  • żurawina
  • skórka z cytryny [1 łyżeczka]
  • rum [4 łyżki]
  • POLEWA
  • czekolada gorzka [1 op.]
  • olej rzepakowy [1 łyżka]
  • mleko [2 łyżki]
  • orzechy włoskie [10 szt.]
  • Dodatkowo
  • bułka tarta
  • masło
  • proszek do pieczenia [1 łyżka]

Przygotowanie:

Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na minimum kwadrans.
Ucieram 3 duże jajka z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaję skórkę z cytryny. Gdy masa będzie jasna,dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję mleko i rum,dokładnie całość ucieram.
Kruszę chałwę, odsączam żurawinę,dodaję je do keksu,i bardzo delikatnie łączę z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wkładam je na kwadrans do lodówki, w międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto przez 65 minut w 180 stopniach,do suchego patyczka.
Gdy ciasto się studzi, szykuję polewę. Roztapiam na parze czekoladę z mlekiem i olejem. Ciepłą czekoladą smaruję ciasto, wierz posypuję orzechami włoskimi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babeczki z malinami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem