Boczniaki a'la schabowe

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczniaki a'la schabowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczniaki a'la schabowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczniaki a'la schabowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczniaki a'la schabowe

Składniki:

Przygotowanie:

Kupujemy ładne płaskie, dość duże grzybki. U mnie wychodzą trzy na głowę, jest to jednak dużo mniej treściwe papu niż mięsny kotlecik. :) Aczkolwiek przepyszne. :)

Solimy z obu stron, posypujemy pieprzem. Mieszamy jajeczko i przygotowujemy bułkę tartą oraz mąkę. Jak klasyczne schabowe, obtaczamy każdy grzybowy placuszek w mące, jajku i bułce.

Smażymy na rozgrzanej oliwie.

Pycha. :) Smacznego.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2009-12-28 17:41:32
    28nana
    Ci do solenia boczniaków

    moja mama nauczyła mnie żeby je solić dopiero po usmażeniu - istnieje ryzyko że mogą nam nieprzyjemnie stwardnieć na patelni
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-28 19:48:21
    kropka75
    Robię tak od zawsze i nigdy nie twardnieją.

    Zresztą nie tylko ja. Inaczej solimy nie boczniaka, a panierkę, a to nie to samo.
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-06 13:15:58
    pysiamn
    1
    Ja też soliłam przed ...
    Pycha sąąąąąaa ...dawno nie jadlam :P
    Kropeczko daję 5
  • ewelline, 2010-01-08 01:56:13
    ewelline
    a ja nigdy nie jadłam boczniaka w panierce musze spróbować
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-08 12:00:30
    kulbit
    3
    uwielbiam takie boczniaki mówie na nie grzybowe schabowe
    Ja tylko obtaczam w bułce i jajku, bez mąki, reszta identycznie jak Ty
    Prosty przepis ale rewelacyjnie smakuje
  • kropka75, 2010-01-08 13:08:43
    kropka75
    Ja też zwykle robię bez mąki. To taka wersja max jest.
    W sumie to nie widzę różnicy w smaku czy konsystencji mięsa (grzyba), więc nigdy mi się nie chce, choć tak niby klasycznie robi się panierkę.
    Schabowe też robię bez.
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-01-14 20:50:51
    magdaka13
    1
    Boczniaki tak przygotowane sa swietna alternatywa dla schabowych. A przepis prosty jak konstrukcja mlotka Robimy dokladnie tak samo!
  • shiral, 2010-01-14 21:10:03
    shiral
    0
    Idealne dla kogoś kto nie jada mięsa, w dodatku w smaku całkiem smaczne
  • NIKaP-n, 2010-01-18 22:31:10
    NIKaP-n
    1
    Uwielbiam ten przepis i nawet mój mięsożerny mąż się takimi boczniaczkami zajada
  • earring, 2010-02-01 17:25:03
    earring
    0
    Nigdy nie jadłam.... ;(
    Muszę to zmienić
  • skarbiatko, 2010-02-03 17:00:48
    skarbiatko
    2
    Bardzo smaczne są i jest to idealny przepis dla mnie,ponieważ zwykle robię obiady wegetariańskie.Jest to świetna alternatywa dla kotletów mięsnych.
  • agabil1, 2010-02-09 16:28:57
    agabil1
    2
    nie wierzę! Jest przepis na boczniaki! Uwielbiam je tylko teraz nigdzie nie mogę ich dostać. Ale ślinka leci po przeczytaniu przepisu i muszę stanąć na głowie by je dorwać
  • kropka75, 2010-02-11 11:56:36
    kropka75
    Najszybciej w marketach, w Macro są zawsze. U mnie jeszcze w małym osiedlowym warzywniaku. Warto bo pyszne.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-29 19:31:12
    Berlinianka
    0
    Robiłam boczniaki w cieście naleśnikowym, też fajne wychodzą. Naprawdę pyszne grzyby, każdy kto nie jadł musi spróbować!
  • Kattarina, 2010-03-30 13:32:37
    Kattarina
    3
    Przygotowuje grzyby, (bo oprocz boczniakow jeszcze rydze i kanie) w identyczny sposobWychodza wysmienicie.
    Tylko do smazenia uzywam oleju rzepakowego, poniewaz oliwa ma dla mnie zbyt wyrazisty smak.
  • kropka75, 2010-03-30 15:19:02
    kropka75
    Jeśli mowa o oliwie z oliwek - zgadzam się. I nie stosuję. Z tego samego powodu.

    W moich przepisach są tylko oliwy/oleje z pestek winogron oraz z ryżu. Niestety takiej opcji wyboru nie było, gdy ten przepis tworzyłam.
    Komentarz
  • Polly_, 2010-04-02 16:52:45
    Polly_
    robiłam niedawno...niestety panierka wyszła taka prześmierdnięta olejem...a grzybek w środku tez taki tłustawy-nie wiem gdzie popełniłam błąd . Zastanawiałam sie potem, że może lepiej byłoby na maśle te boczniaki robić...
    Komentarz
  • marryme21, 2010-04-09 17:29:14
    marryme21
    1
    To moje ulubione ,,kotlety''.
  • Sensuel, 2010-05-21 09:15:49
    Sensuel
    Uwielbiam!!!Dałabym 6*,ale nie ma takiej skali .
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-21 09:21:50
    Sensuel
    0
    Ocena mi nie zaskoczyła .
  • PatrycjaD, 2010-07-18 21:23:07
    PatrycjaD
    0
    Naprawdę smaczne, chociaż jeżeli mam okazję (lato) zamiast boczniaków wybieram kanie są mniej...jakby to określić...ciągnące, bardziej zbite.
  • dudipopka, 2010-07-18 22:44:47
    dudipopka
    0
    boczniaki takie są przepyszne!! strasznie je lubie i od czasu do czasu je robie.....chyba będą u mnie niebawem mniam...
  • miskowa, 2010-07-19 13:07:25
    miskowa
    0
    zainspirowałaś mnie i przypomniałaś mi, że przecież można robić boczniaki w panierce -czyli kompromis między ulubioną kuchnia tż - tradycyjną i mięsną a kimś, kto nie lubi mięsa. Przepis prosty, pyszny, zaskakujący dla tych, co go nie znają, że grzyby mogą być tak dobre.
    Mówimy na nie grzybowe schabowe. Czasem dodaję też więcej przypraw różnej maści, żeby było pikantnie i wyraźnie, bo tż tak lubi.
  • kropka75, 2010-07-20 21:12:10
    kropka75
    Dziękuję za komentarze, dziewczyny...

    Szkoda tylko, że ktoś się mocno nudzi z tymi ocenami. Jakiś niedosyt minusów ma chyba. :/
    Komentarz
  • agattaaa, 2010-09-15 18:56:24
    agattaaa
    2
    ooo ja bardzo lubie boczniaki, vel sowy mniam mniam mniam
    polecam tez obtoczone w otrębach, troszke zdrowsze, a i smak ciekawy, bo są "chrupiące"
  • owocowylulek, 2010-10-05 18:56:59
    owocowylulek
    1
    z barku juz świeżych boczniaków ostatnio zrobiłam w ten sposób Boczniaki które miałam zamarynowane lub w zalewie "nie wiem" :< To jest poprostu rewelacyjne ;DD
    Robiłam je takrze w ciescie nalesnikowym D
  • AlicjaH, 2010-11-09 20:32:51
    AlicjaH
    1
    Moja teściowa robi identycznie-uwielbiam ;-)

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem