Rolada makowa w twarogowym cieście

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada makowa w twarogowym cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada makowa w twarogowym cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada makowa w twarogowym cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rolada makowa w twarogowym cieście

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Połączyć składniki, tj: ser, mąkę, 1 cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oliwę, mleko, cukier. Wyrobić sprężyste ciasto. Ostawić do lodówki na godzinę.

Masa:

Dzień wcześniej zalać mak wrzątkiem i odstawić.

W dniu przygotowywania ciasta mak odsączyć i zmielić przez maszynkę. Dodać żółtko jajka, miód (można dosłodzić cukrem pudrem dla lubiących bardzo słodkie), drugi cukier waniliowy, olejek migdałowy, pokrojone orzechy i migdały oraz całe rodzynki. Z białka ubić pianę i dodać do masy. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na nie masę makową, zwinąć, zlepić boki.
Włożyć do blachy na papier do pieczenia. /Ciasto jest delikatne, w temp. pokojowej na pewno będzie próbowało rozłożyć się na boki - przydaje się blacha do babki lub keksowa, wąska, ale długa (porcja jest spora), żeby je trochę przyblokować. Można też owinąć ciasto papierem i spiąć u góry, zostawiając trochę miejsca do wyrośnięcia. /

Piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Czas pieczenia - 40 min.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-23 12:25:57
    kropka75
    Skąd się wzięła szklanka cukru po moderacji???

    Cukru jest około 1/3 szklanki - 75g! Proszę o zmianę, bo tego się nie da jeść. ))
    Komentarz
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:23:20
    mikaaa84
    smaczne !!! dla smakoszy
    Komentarz
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:23:44
    mikaaa84
    smaczne !!! dla smakoszy
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-01-31 23:31:06
    aleksaa
    wygląda bosko! ocenie jak wypróbuje
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-28 10:50:27
    Sensuel
    2
    Moja babcia takie robi.Jest super w smaku.Uwielbiam makowe ciacha z bakaliami.Zawsze bałm się robić makowce,ale to wcale nie jest takie trudne jak widać .Bardzo fajny przepis.
  • ewelline, 2010-07-29 15:44:18
    ewelline
    1
    przepyszne sa te rolady uwielbiam ciasta z masami makowymi
  • 1evitka, 2010-11-19 01:01:09
    1evitka
    0
    Daj 5 w ciemno gdyż bardzo zainspirowało mnie to ciasto twarogowe!!! Całość wygląda rewelacyjnie i na pewno upiekę na Święta Mam wrażenie,że z tych proporcji wychodzi dużo makowego nadzienia, tzn. dominuje ona nad ilością ciasta - czy mam rację? Czy lepiej zwiększyć ilość maku? A jak się ma ta masa do gotowych mas w puszce?
  • kropka75, 2010-11-26 14:22:25
    kropka75
    Rzeczywiście, masy wyszło więcej niż ciasta. My po prostu tak lubimy. Można nieco odjąć.

    Jak się ma do kupnych? Wg mnie lepsza. Ale ja kupnych nie lubię za bardzo.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem