Boczek pieczony

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek pieczony
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek pieczony

Składniki:

  • czosnek [2 ząbki]
  • majeranek
  • cukier [0.5 łyżeczki]
  • kminek
  • ziele angielskie (4-5 ziaren)
  • pieprz czarny (4-5 ziaren)
  • cebula
  • sól (0,5 łyżeczki na każde 0,5 kg mięsa)
  • boczek (chudy, do 2 kg)
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Boczek umyć, osuszyć. Natrzeć mieszanką (czosnek rozgnieść z solą, majerankiem, cukrem, kminkiem, rozdrobnionym zielem angielskim i pieprzem i pokruszonym liściem laurowym). Wstawić na noc do lodówki i przykryć folią. Następnego dnia przenieść na blachę do pieczenia, obłożyć boczek plastrami cebuli, nalać na dno odrobinę wody i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec 2-2,5 godziny.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-22 21:39:21
    Eowina1818
    o wow! Dokładnie ucieleśnienie marzeń mojego Tż-ta! Teraz jak to znalazłam, muszę to zrobić. Wspaniały pomysł
    Dziękuje zainspirowałaś mnie
    Komentarz
  • MrGarf, 2009-12-22 23:56:39
    MrGarf
    No no, super boczuś... uwielbiam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem