Barszcz ukraiński na maśle

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Barszcz ukraiński na maśle

Składniki:

Przygotowanie:

Moczyć fasolę przez 12 godz. w 4 szklankach przegotowanej wody, ugotować. Zetrzeć na tarce do jarzyn marchewki, pietruszkę i seler, drobno pokroić por i cebulę. Jarzyny zalać 8 szklankami wody, zagotować i chwilę gotować, po czym wrzucić buraki starte na tarce. Następnie kolejno – w niedużych odstępach – dodawać ziemniaki, poszatkowaną kapustę i fasolę wraz z wywarem. Zupę zagotować, dołożyć masło, doprawić solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, cukrem i śmietaną. Posypać koperkiem. Zupa jest doskonała jeszcze na drugi, a nawet trzeci dzień (oczywiście przechowywana w lodówce).

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • hania811, 2010-02-01 09:41:37
    hania811
    2
    Moja ukochana zupa. Robisz dokładnie z takich samych składników jak ja. Plus za to że dodajesz moczoną i gotowaną fasolkę a nie taką z puszki. Wiele osób upraszcza sobie życie...a co za tym idzie barszcz traci swój smak.
    Polecam włoszczyznę udusić na tym maśle,a dopiero potem zalać wrzątkiem...to wzbogaca smak.
  • kropka75, 2010-02-11 15:07:38
    kropka75
    3
    Barszcz może i dobry, ale na pewno nie ukraiński.

    Prawdziwy barszcz ukraiński jest po 1 na wywarze z wołowiny.
    Po 2 wcale nie zawiera fasoli, to wymysł polski, moja babcia Ukrainka całe życie się dziwiła skąd ten pomysł i jak tylko ktoś się upierał, że fasola ma być pokazywała kucharską księgę, którą ze sobą przytaszczyła po wojnie - w żadnej oryginalnej kucharskiej knidze ukraińskiej nie znajdziecie fasoli, żadnej.
    Ma za to kapustę i tu ją widzę.
    No i ma przecier, co mnie zawsze denerwowało.

    Po 3 w przepisie brak też liści laurowych i to koniecznie kilku i dużej ilości czosnku. Na 0,5kg mięsa powinno być min. 5 ząbków.

    Wtedy byłby ukraiński.

  • kropka75, 2010-02-11 15:11:53
    kropka75
    I jeszcze jedno. Buraki w barszczu ukraińskim smażymy na patelni z octem, oliwą i przecierem.
    Osobno smażymy inne warzywa: cebulę, marchew itd, jak radzi wyżej Hania.
    Dopiero na koniec, gdy kapusta i ziemniaki są już miękkie w bulionie, łączymy zawartość rondli.

    I podajemy z porcją wołowiny z bulionu.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 12:27:00
    kropka75
    Nie czytasz regulaminu słonko.

    Po 1sze - 1sza osoba z rankingu smakmistrza niczego nie wygrywa.
    Po 2gie - użytkownik "smaczny" nie bierze udziału w rankingu, bo jest częścią wizażu.

    Jak kulą w płot.

    A barszcz jest pyszny, aczkolwiek nie ukraiński. Amen.
    Komentarz
  • KlatkaNaPtaszka, 2010-02-19 23:11:32
    KlatkaNaPtaszka
    bez pora i selera jest lepszy a co do burakow i marchewki to lepeij smakuje jak jest pokrojona w paleczki
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:44:05
    EwcIaKIcIA
    Będę musiała spróbować, bo przepis mi sie spodobał...
    Komentarz
  • aga3331, 2010-04-22 11:13:40
    aga3331
    1
    Uwielbiam zupy
    A barszcz to moja ulubiona(jedna z wielu)
    Ja nie daje fasoli ale to tylko z tego powodu ze tak mnie nauczono ale napewno zrobie z tego przepisu chociaz żeby porównac bo wygląda smakowicie.Przepis super
  • ksenija777, 2011-07-20 22:57:54
    ksenija777
    do kropka75, we wszystkim masz 100 % racji ,podpisuje się pod każdym słowem,oprócz fasoli.
    Barszcz Ukraiński a właściwie "borszcz" powinien mieć fasole.Ale jak ktoś nie lubi,nie musi dodawać.W różnych regionach Ukrainy gotują trochy inaczej.Mogę zaraz rozpisać się co musi być w barszczu Ukraińskim- będzie długo,no i nie wiem czy komuś będzie to ciekawie."Borszcz" Ukraiński jest w mojej rodzinie daniem bardzo częstym.I jeszcze jedną -jestem z krwi i kości rodowitą Ukrainką z Kijowa,gotuje go tak jak gotowali w mojej rodzinie od jeszcze dawnych czasów.Bez książek.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)