Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Barszcz ukraiński na maśle

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Barszcz ukraiński na maśle

Składniki:

Przygotowanie:

Moczyć fasolę przez 12 godz. w 4 szklankach przegotowanej wody, ugotować. Zetrzeć na tarce do jarzyn marchewki, pietruszkę i seler, drobno pokroić por i cebulę. Jarzyny zalać 8 szklankami wody, zagotować i chwilę gotować, po czym wrzucić buraki starte na tarce. Następnie kolejno – w niedużych odstępach – dodawać ziemniaki, poszatkowaną kapustę i fasolę wraz z wywarem. Zupę zagotować, dołożyć masło, doprawić solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, cukrem i śmietaną. Posypać koperkiem. Zupa jest doskonała jeszcze na drugi, a nawet trzeci dzień (oczywiście przechowywana w lodówce).

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • hania811, 2010-02-01 09:41:37
    hania811
    2
    Moja ukochana zupa. Robisz dokładnie z takich samych składników jak ja. Plus za to że dodajesz moczoną i gotowaną fasolkę a nie taką z puszki. Wiele osób upraszcza sobie życie...a co za tym idzie barszcz traci swój smak.
    Polecam włoszczyznę udusić na tym maśle,a dopiero potem zalać wrzątkiem...to wzbogaca smak.
  • kropka75, 2010-02-11 15:07:38
    kropka75
    3
    Barszcz może i dobry, ale na pewno nie ukraiński.

    Prawdziwy barszcz ukraiński jest po 1 na wywarze z wołowiny.
    Po 2 wcale nie zawiera fasoli, to wymysł polski, moja babcia Ukrainka całe życie się dziwiła skąd ten pomysł i jak tylko ktoś się upierał, że fasola ma być pokazywała kucharską księgę, którą ze sobą przytaszczyła po wojnie - w żadnej oryginalnej kucharskiej knidze ukraińskiej nie znajdziecie fasoli, żadnej.
    Ma za to kapustę i tu ją widzę.
    No i ma przecier, co mnie zawsze denerwowało.

    Po 3 w przepisie brak też liści laurowych i to koniecznie kilku i dużej ilości czosnku. Na 0,5kg mięsa powinno być min. 5 ząbków.

    Wtedy byłby ukraiński.

  • kropka75, 2010-02-11 15:11:53
    kropka75
    I jeszcze jedno. Buraki w barszczu ukraińskim smażymy na patelni z octem, oliwą i przecierem.
    Osobno smażymy inne warzywa: cebulę, marchew itd, jak radzi wyżej Hania.
    Dopiero na koniec, gdy kapusta i ziemniaki są już miękkie w bulionie, łączymy zawartość rondli.

    I podajemy z porcją wołowiny z bulionu.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 12:27:00
    kropka75
    Nie czytasz regulaminu słonko.

    Po 1sze - 1sza osoba z rankingu smakmistrza niczego nie wygrywa.
    Po 2gie - użytkownik "smaczny" nie bierze udziału w rankingu, bo jest częścią wizażu.

    Jak kulą w płot.

    A barszcz jest pyszny, aczkolwiek nie ukraiński. Amen.
    Komentarz
  • KlatkaNaPtaszka, 2010-02-19 23:11:32
    KlatkaNaPtaszka
    bez pora i selera jest lepszy a co do burakow i marchewki to lepeij smakuje jak jest pokrojona w paleczki
    Komentarz
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:44:05
    EwcIaKIcIA
    Będę musiała spróbować, bo przepis mi sie spodobał...
    Komentarz
  • aga3331, 2010-04-22 11:13:40
    aga3331
    1
    Uwielbiam zupy
    A barszcz to moja ulubiona(jedna z wielu)
    Ja nie daje fasoli ale to tylko z tego powodu ze tak mnie nauczono ale napewno zrobie z tego przepisu chociaz żeby porównac bo wygląda smakowicie.Przepis super
  • ksenija777, 2011-07-20 22:57:54
    ksenija777
    do kropka75, we wszystkim masz 100 % racji ,podpisuje się pod każdym słowem,oprócz fasoli.
    Barszcz Ukraiński a właściwie "borszcz" powinien mieć fasole.Ale jak ktoś nie lubi,nie musi dodawać.W różnych regionach Ukrainy gotują trochy inaczej.Mogę zaraz rozpisać się co musi być w barszczu Ukraińskim- będzie długo,no i nie wiem czy komuś będzie to ciekawie."Borszcz" Ukraiński jest w mojej rodzinie daniem bardzo częstym.I jeszcze jedną -jestem z krwi i kości rodowitą Ukrainką z Kijowa,gotuje go tak jak gotowali w mojej rodzinie od jeszcze dawnych czasów.Bez książek.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo