Muffinki klasyczne

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2009-12-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki klasyczne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki klasyczne
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffinki klasyczne
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffinki klasyczne

Składniki:

Przygotowanie:

Masło topimy i studzimy. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodajemy mokre i całość mieszamy niezbyt dokładnie.

Masę wykładamy do formy muffinkowej używając papilotek (wtedy ładnie się prezentują) albo i nie ;)

Pieczemy ok. 20 min w 120st.

Do masy można dodać np.:
- kakao
- rodzynki
- kandyzowaną skórkę
- różne aromaty
- czekoladowe groszki
- konfiturę

Można je zjeść bez dekoracji ale i posypać cukrem pudrem, lukrować...

Najsmaczniejsze są świeżutkie.

Smacznego

    Śr. ocena: 4.56 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • m_martka, 2009-12-23 18:18:31
    m_martka
    4
    To prawda najlepsze świeżutkie prosto z piekarnika Bardzo je lubię poniewaz są szybkie i łatwe w zrobieniu, są fajnie wilgotne i można naprawdę dodać różne pyszne rzeczy do nich, według uznania Ja robię z nieco zmodyfikowanego przepisu z jogurtem naturalnym zamiast kefiru i oleju zamiast masła.
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:33:26
    AnusiaPn
    zawsze zastanawiałam się jak się robi te słodkie cuda przepis na pewno się przyda i chętnie skorzystam! prosto i przyjemnie
    Komentarz
  • miskowa, 2010-02-19 09:08:26
    miskowa
    a ile objętościowo wychodzi tego masła po stopieniu? Długo schodzi czekanie po rozpuszczeniu aż ostygnie. pewnie można by dodać olej zamiast masła...
    Pysznie wyglądają, muszę koniecznie wypróbować, bo proste i efektowne.
    Pozostaje zakupić papilotki (myślałam, że tak się nazwya coś do włosów)
    Komentarz
  • plywok, 2010-02-19 09:59:15
    plywok
    1
    mufiny wyglądają bardzo apetycznie
    a czy jak mam w domu takie metalowe foremki do babeczek małych to mogę je użyć do mufinek? czy nie bardzo?
  • zuzaneczka, 2010-02-19 10:07:24
    zuzaneczka
    plywok nie próbowałam nigdy robić w metalowych więc nie wiem, czy z takiej foremki łatwo wyjdą?
    są jeszcze takie silikonowe formy - nie trzeba do nich tłuszczu, też bardzo polecam

    miskowa - można dać olej, ale mnie jakoś smakowo bardziej podchodzą maślane, mam przepis na takie z olejem ale tam zamiast kefiru jest mleko i inne są proporcje składników,
    masło faktycznie chwilę stygnie, ale jak dla mnie warto poczekać.
    Komentarz
  • illuvies, 2010-02-19 11:01:20
    illuvies
    ja podobnie jak m_martka, używam oleju - jest bardziej "poręczny".
    plywok - spokojnie możesz użyć metalowych foremek, tylko musisz je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Komentarz
  • plywok, 2010-02-27 19:05:13
    plywok
    to odpowiadam, że pierwsze zrobiłam w metalowych foremkach. wcześniej troszkę natłuściłam olejem i posypałam mąką i bez problemyu mi wyszły. drugie podejście było już z papierowych papilotek, ale za dużo nalałam to znowu mi się muffiny "wylały" po upieczeniu. teraz chyba jednak skuszę sie na silikonową formę.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-30 14:32:09
    aleksaa
    2
    anitarafa, Twoja ocena jest mocno przesadzona, na pewno na pudełkach z muffinkami nie ma takiego przepisu

    wg mnie jest to bardzo dobry przepis na tradycyjne muffinki do których można dodać swoje 'zachciewajki' w postaci bakalii czy owoców

    nigdy nie próbowałam muffinek z kefirem z pewnością bedzie ten pierwszy raz
  • kropka75, 2010-03-30 15:22:37
    kropka75
    Jak nazwa wskazuje miały być klasycznie. Nie dziwne więc, że nie ma w nich cudów i widów.

    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-03-30 16:05:02
    zuzaneczka
    anitarafa czego spodziewasz się po muffinkach?
    napisałam co można do nich dodać,
    czy taki przepis jest na pudełku? nie wiem bo nie kupuje pudełkowych wypieków, (swoją drogą ciekawe byłoby co w takim razie zawierałoby pudełko), ale Ty widzę coś wiesz na ten temat i pewnie dlatego sama nie masz przepisów bo kupujesz gotowce.
    Komentarz
  • Irreplaceable, 2010-04-18 20:11:12
    Irreplaceable
    1
    świetny przepis, prosty, szybki muffinki wyszły pyszne tylko nie wiedziałam co tam dodać cześć zrobiłam z kakaem i czekoladą, część z orzechami, a częśc z marmoladką pyyycha
  • isabelmm, 2010-10-02 12:21:38
    isabelmm
    1
    Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu. Mogłam poszaleć i dodałam do części kakao, kawałki czekolady, skórkę z cytryny. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale dobrze przechowują sie w pojemniku próżniowym-można zabrać do pracy i poprawić sobie humor słodką przekąską
    Zuzaneczko mam pytanie-do jakiej wysokości napełniałaś papilotki? Ja tak do 3/4 i aż tak pieknie jak na Twoim zdjęciu mi nie urosły;/
  • zuzaneczka, 2010-10-20 13:27:13
    zuzaneczka
    isabelmm zawsze napełniam papilotki mniej więcej do wysokości 3/4 (czasem wpadnie trochę więcej ciasta - szczególnie jak się spieszę) i zazwyczaj tak wyrastają. Może to też kwestia dodatków?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2011-01-10 10:47:22
    Berlinianka
    0
    Jak kupiłam sobie wreszcie blachę do muffinków szukałam dobrego przepisu. Nie znałam się na tym więc wzięłam ten
    Po wielokrotnych próbach mam już swój własny, ale muszę napisać, że w tych proporcjach 1 łyżeczka proszku wystarcza, przy 2 mocno go czuć i choć by muffinek wyszedł najpyszniejszy to zostaje po nim "zgagowy" posmak proszku. Poza tym nie używam szklanek a kubków, ale to minimalnie więcej składników. A i lepsze w smaku są kiedy cukier jest w pudrze.
    Generalnie dzięki za przepis.
  • Berlinianka, 2011-01-10 12:27:32
    Berlinianka
    p.s. Zapomniałam, że czas i temperatura nie są dobre, przynajmniej u mnie wszystko było jeszcze surowe, a wsadzałam do nagrzanego piekarnika. Musiałam podnieść temp.(i w sumie piekły się jakieś 50 min :O) dlatego pierwsze muffinki nie wyszły zbyt fajne, w porównaniu do kolejnych
    Komentarz
  • carotella, 2011-03-21 06:22:22
    carotella
    Zrobiłam i ja. Po przeczytaniu waszych komentarzy zmodyfikowałam delikatnie przepis. Dałam łyżeczkę proszku do pieczenie i łyżeczkę sody. Zamiast masła dałam pół szklanki oleju. Dodałam kakao, żurawinę i czekoladę. Piekłam 30 min w 150 st. Wyszły idealne! Dodaję przepis do ulubionych.
    Komentarz
  • roxi:*, 2011-04-14 10:34:23
    roxi:*
    1
    Zrobiłam muffinki z tego przepisu z małymi modyfikacjami i wyszły przepyszne. Zamiast maślanki dałam jogurt naturalny, do tego zrobiłam nadzienie z krówek.

    Odejmuje pół punktu za czas i temperaturę pieczenia, nie mogę uwierzyć, że w tak krótkim czasie muffinki będą gotowe. Ja piekłam tak jak carotella 30 minut w 150 stopniach i muffinki wyszły odpowiednie nie przypaliły się a jednocześnie były odpowiednio dopieczone w środku i fajnie wyrosły.
  • kingkong, 2011-08-08 19:02:19
    kingkong
    1
    Są przepyszne i najlepsze jest to, że można dowolnie modyfikować, bo ciasto do wszystkiego pasuje Jednak podobnie jak roxi daję 4,5 za te warunki pieczenia. Ja piekłam ponad pół godziny i to jeszcze w 175st.C.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe