Sernik buraczany z kozim serem

autor: , kategoria: serniki, inne desery , dodano: 2016-03-30
  • Sernik buraczany z kozim serem

Składniki:

  • ser twarogowy [1 kg] (zmielony)
  • buraki czerwone [700 g] (ugotowane)
  • jajka [4 szt.]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • bazylia [1 łyżka] (suszona)
  • bazylia [1 pęczek] (świeża)
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • ser twarogowy [150 g] (kozi !!!)
  • ser żółty [150 g] (kozi w plastach)

Przygotowanie:

Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których jak i mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki pokrój w kostkę (wcześniej należy je obrać jeżeli gotowaliście je sami). Umieść w naczyniu miksującym thermomixa (lub zwyczajnego miksera). Miksuj do uzyskania gładkiej masy na najwyższych obrotach 15 s/ obr.10. Następnie dodaj pozostałe składniki i powtórz czynność przedłużając czas miksowania do 2 minut. 2 min/obr. 10.

Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.

Swojego serniczka ozdobiłam plasterkami buraka, syropem brzoskwiniowym, kozim serem i świeżą bazylią.

SMACZNEGO !!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką