Biszkopt -sprawdzony przepis

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, dodano: 2009-12-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biszkopt -sprawdzony przepis
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biszkopt -sprawdzony przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Próbowałam już różne wersje przepisów na biszkopt - ten jest niezawodny dlatego polecam :)

    Śr. ocena: 4.98 / recenzji: 24
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • zuzaneczka, 2009-12-23 00:05:37
    zuzaneczka
    Biszkopt ładnie wyrasta i daje się pokroić nawet na 3 części jeżeli jest upieczony w formie o mniejszej średnicy. Ten na zdjęciu był pieczony w takiej o śr. 21 cm.
    Komentarz
  • delightful_girl, 2010-01-01 21:47:38
    delightful_girl
    2
    Bardzo dobry przepis a biszkopt - palce lizać.
  • kropka75, 2010-01-15 12:19:10
    kropka75
    Sprawdzony mówisz?

    Mnie nigdy biszkopt nie rośnie tak jak rósł mojej świętej pamięci Babci. Na pewno spróbuję tej wersji. Potem ocenię.
    Z tym mieszaniem to rozumiem że żółtka z białkami oraz potem całość z mąką tylko łączymy jakąś szpatułką, powoli i delikatnie?

    I pytanko drugie - na jaką średnicę blachy ten przepis?
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-15 12:19:53
    kropka75
    Edit.
    Średnicę już widzę w pierwszym komentarzu.
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-01-16 21:32:23
    zuzaneczka
    kropko - z tym mieszaniem to tak jak piszesz. Ja już próbowałam wiele przepisów na biszkopt i tylko ten mi zawsze ładnie wyrasta.

    aludka - napisałam że to biszkopt sprawdzony, a nie prawdziwy - z przepisu na PRAWDZIWY biszkopt nigdy nie powstało coś co by mnie zadowoliło
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-02-16 11:27:11
    zuzaneczka
    wioletto to nie jest dużo roboty
    a w ogóle oryginalnie w przepisie było dodawanie cukru tylko do żółtek, ja natomiast wyczytałam gdzieś że piana super ubija się z cukrem i dlatego dzielę,
    równie dobrze cały cukier możesz wrzucić do białek
    Komentarz
  • a.majak, 2010-02-16 11:52:19
    a.majak
    rewelacja napewno sprubuje moze zmienie nawyki i zrezygnuje z mojego sprawdzonego przepisu tko wie daje 5
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-02-25 23:32:49
    aleksaa
    do wypró☠bowania
    Komentarz
  • mosiek1, 2010-04-21 16:25:29
    mosiek1
    biszkopt właśnie się piecze przepis bardzo przystępnie napisany, nawet taka początkująca "kucharka" jak ja sobie poradziła z przygotowaniem, co do efektu napiszę relację i ocenię smak po upieczeniu, mam nadzieję że wszystko się uda
    Komentarz
  • mosiek1, 2010-04-22 22:25:42
    mosiek1
    3
    wypróbwałam i stwierdzam, że biszkopt jest rewelacyjny ) dziękuję za przepis
  • zuzaneczka, 2010-04-23 09:10:39
    zuzaneczka
    mosiek cieszę się bardzo
    Komentarz
  • jelonk, 2010-05-17 14:46:51
    jelonk
    1
    Przepis wypróbowałam. Jest prosty, a biszkopt wyszedł bardzo dobry. Polecam każdemu

    A następnym razem pozwolę sobie na wariację i do ciasta dodam kakao i cynamon
  • PanzerKitty, 2010-06-17 09:58:41
    PanzerKitty
    2
    Wczoraj zrobiłam ten biszkopt , wyszedł cudownie Dziękuje. Z wizażem zawsze mam udane wypieki huraaaa
  • zuzaneczka, 2010-06-17 10:07:22
    zuzaneczka
    cieszę się że biszkopt się udaje

    żeby zrobić ciemny wystarczy użyć 3/4 szklanki mąki i dosypać 3 łyżeczki kakao

    jelonk - cynamon do biszkoptu? zaintrygowałaś mnie bo jestem miłośnikiem cynamonu
    Komentarz
  • PanzerKitty, 2010-06-22 10:04:10
    PanzerKitty
    Chciałam jeszcze powiedzieć, że od kiedy znalazłam przepis na ten biszkopt częściej piekę ciasto z truskawkami i galaretką właśnie na tym biszkopcie. Wczoraj znowu go piekłam i wszyscy sie zachwycali jak mi pięknie urósł i,że jest taki równiutki Dobry przepis to podstawa
    Komentarz
  • ..::Moni, 2010-06-27 14:40:21
    ..::Moni
    0
    Boski biszkopt, po prostu palce lizać. Wyszedł tak dobry, że nawet mama pytała mnie o przepis
  • darzenka, 2010-07-19 16:39:10
    darzenka
    1
    robiłam 2 razy ten biszkopt i za każdym razem superrr wyrośl, za pierwszym razem myślałam że to przypadek (bo zawsze mi opada) ale jednak za drugim tez mi wyszedł. Jest super w smaku, polecam.
  • marronelle, 2010-08-20 16:37:15
    marronelle
    Nie za dużo tego cukru? Może wystarczyłoby tak 3/4 szklanki?
    Komentarz
  • plizie, 2010-10-01 19:54:35
    plizie
    0
    właśnie piekę to cudo w wersji kakaowej bo chyba bardziej będzie pasował do niebieskiego kremu
    Razem z brzoskwiniami i dżemem porzeczkowym powstanie z niego piękny tort w kształcie cinquecento dla mojego Tż-a na dzień chłopaka

    Planuję zamieścić przepis na smacznym wizażu z wykorzystaniem tego ciasta ... mam nadzieję że autorka się nie obrazi jeśli na swoim przepisie znajdzie się link z jej biszkoptem

    5 za całokształt !
  • iva32, 2010-10-09 10:37:41
    iva32
    pięknie wyrośnięty napewno spróbyje))
    Komentarz
  • owocowylulek, 2010-10-09 13:23:46
    owocowylulek
    Ide zrobic.... zobaczymy co z tego wyjdzie ;D ::
    Komentarz
  • dra, 2011-01-03 21:11:43
    dra
    1
    Wypróbowałam i pięknie wyrośnięty zawsze
  • marysia1581, 2011-05-13 11:30:43
    marysia1581
    Idealny przepis! dziś wypróbowałam. Rewelacja;-D
    Komentarz
  • marysia1581, 2011-05-13 11:32:28
    marysia1581
    1
    zapomniałam dać ocenę. Oczywiście najwyższa za rewelacyjny przepis.
  • moniak85, 2011-10-16 19:07:24
    moniak85
    1
    przepis prosty a jakie wielkie ciasto wychodzi!!!
  • katakumba, 2011-12-23 21:31:03
    katakumba
    probuje i ja. po tym jak mi drozdzowe nie wyszlo. zobaczymy
    Komentarz
  • cameleon_23, 2012-05-21 23:17:44
    cameleon_23
    0
    ten biszkopt jest wspaniały.Dzięki za przepis
  • suzzi891, 2012-06-06 12:33:31
    suzzi891
    1
    Daję 5 gwiazdek.. Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało.. Dzięki wielkie
  • agrafka_19, 2012-08-26 21:10:30
    agrafka_19
    1
    Przepis rewelacja. Biszkopt urósł ponad formę. Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. A jaki puszysty. Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec. Może to w tym tkwi sekret. Ale przede wszystkim ten przepis trafi do mojego zeszytu z przepisami. Bardzo dziękuje za dobry przepis.
  • Paszczurek666, 2012-09-11 11:03:10
    Paszczurek666
    0
    Bardzo dobry przepis. Biszkopt ładnie wyrósł. Dzięki
  • MilkyShake, 2012-09-20 17:52:40
    MilkyShake
    0
    rewelacyjny przepis!
  • marta200, 2012-10-07 12:47:59
    marta200
    mam pytanie: czy mogę upiec biszkopt dzień przed przełożeniem? czy lepiej tego samego dnia?
    Komentarz
  • imitate, 2012-10-12 22:17:56
    imitate
    Przepis bardzo fajny Biszkopt się udał
    Komentarz
  • kasparow, 2012-10-26 14:31:09
    kasparow
    0
    opadł niestety chyba nie potrzebnie za szybko wyjąłem z piekarnika ale jest pyszny
  • Incomprehensible, 2012-10-28 20:10:05
    Incomprehensible
    0
    Pyszny!

    .... i pierwszy który mi wyszedł! )
  • Kairav, 2012-11-19 19:05:01
    Kairav
    0
    Świetny przepis!!! Robiłam dwukrotnie i za każdym razem wyszedł idealnie. Mój mąż wcinał ciacho aż mu się uszy trzęsły Dodatkowo przed pokrojeniem posypałam jeszcze górę ciasta cukrem pudrem.
  • pati 1, 2013-01-11 10:04:43
    pati 1
    0
    polecam ten przepis jest naprawde super!!!pieke ten biszkopt juz trzeci raz i za kazdym razem mi wyrasta jak na tym zdjeciu.dzieki!
  • gosbaj, 2013-02-01 16:38:00
    gosbaj
    Właśnie wrzuciłam blachę do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie bo kucharka ze mnie średnia. Przepis fajnie napisany i przygotowanie było proste. Zrobilam wersje z kakao, jak wyjmę z piekarnika napiszę jak wyszło i ocenię
    Komentarz
  • rybka5510, 2013-03-05 17:57:45
    rybka5510
    0
    Genialny przepis! Uwielbiam.
  • beatiska, 2013-03-30 21:28:22
    beatiska
    0
    Pierwszy raz piekłam biszkopt. W sumie nie wiem co się stało, ale podczas pieczenia ładnie mi wyrósł, ponad formę, a potem opadł do polowy. Całe szczęście, na tyle był jeszcze wysoki, że dalo się go przekroić na pół, natomiast stało się też coś dziwnego, góra się zwęziła, nie wiem jak to opisać. Jak odcięłam górną część biszkoptu, to wyglądał jakby był pieczony w mniejszej formie. Mimo wszystko następnym razie z przepisu skorzystam jeszcze raz
  • truskawka338, 2013-04-02 16:19:50
    truskawka338
    Przestrzegam przed zbyt długim ubijaniem białek,a potem przed zbyt długim i zbyt intensywnym łączeniem masy jajecznej z mąką - poprzebijacie pęcherzyki powietrza i ciasto oklapnie :P Do idealnie zrobionego biszkoptu nie potrzeba wcale proszku do pieczenia - lecz mi się to nigdy nie udało...
    Komentarz
  • kamiluha, 2013-04-18 21:32:53
    kamiluha
    czy ta temperatura jest na piekarnik z termoobiegiem czy bez bo inne biszkopty piekłam na termoobiegu i mi się przypalały,proszę szybko poradżcie bo rano muszę upiec i przełożyć kremem córeczka ma urodzinki
    Komentarz
  • snow_wite, 2013-05-06 10:31:51
    snow_wite
    A czy wiecie, że biszkopt trzeba po upieczeniu rzucić z ok 30 cm?

    Polecam wersję wideo przepisu na biszkopt idealny:
    http://www.codogara.pl/4083/biszkopt-idealny-video/
    Komentarz
  • Stokrotka40, 2013-08-10 20:49:33
    Stokrotka40
    wyglada apetycznie,biore sie za pieczenie,mam paroletnia przerwe w pieczeniu ciast,wiec zaczynam na nowo
    Komentarz
  • Stokrotka40, 2013-08-11 17:58:18
    Stokrotka40
    0
    upieklam wczoraj ten biszkopt,wyszedl jak na zdjeciu ,rewelacja dziekuje za przepis,a oto zdjecie mojego pierwszego tortu truskawkowego pozdrwiam czytelniczki Wizaz
  • Paulinka2828, 2013-08-24 14:36:14
    Paulinka2828
    a mi się nie udał wszystko robiłam według przepisu, piana mi wyszła piękna, resztę dodałam i powoli wtłaczałam łyżką mąkę z proszkiem. Piekł się 15 minut, spalił się od zewnątrz, a w środku surowy
    Komentarz
  • Sandstorm Woman, 2013-09-04 22:15:30
    Sandstorm Woman
    0
    Zrobiłam dziś, wyszedł bardzo smaczny, po prostu idealny! Dzięki za przepis!
  • ania22236po, 2014-05-12 13:36:33
    ania22236po
    piecze sie wyglada obiecujaco

    Komentarz
  • Disnejova, 2014-06-24 19:54:01
    Disnejova
    0
    raz sie uda raz nie zalezy tez od maki ja robilam wedlug innego przepisu biszkopt trudno sie piecze nikt nie powie.. wprawy trzeba..

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Quesadilla - nowa odsłona  placków tortilla
  • Mniam: 2
    Chipsy jabłkowe
  • Mniam: 2
    Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Drożdżówka z wiśniami i migdałową kruszonką

Zamknij