Soczewica po bretońsku

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2016-04-13
  • Soczewica po bretońsku

Składniki:

  • soczewica [1 szklanka]
  • pomidory [2 szklanki]
  • boczek wędzony [150 g]
  • przecier pomidorowy [1 łyżeczka]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • cząber [1 łyżeczka]
  • kminek [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać i ugotować w osolonej wodzie (ok 15 minut). Odcedzić. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła, przyprawy i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos. Podawać z zieloną natką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: schab ze śliwką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem