Chleb z ziarnami

autor: , kategoria: chleby, dla diabetyków, kuchnia polska , dodano: 2009-12-22
  • Chleb z ziarnami

Składniki:

  • mąka tortowa [1 kg]
  • otręby pszenne [1 szklanka]
  • ziarna słonecznika [1 szklanka]
  • siemię lniane [1 szklanka]
  • woda [1 l]
  • sól [1 łyżeczka]
  • olej [2 łyżki]
  • drożdże [5 g]
  • cukier [1 łyżka]

Przygotowanie:

W pierwszej misce wymieszać:
 1 kg mąki tortowej
 1 szklankę otrąb pszennych
 1 szklankę ziaren słonecznika
 1/2 szklanki siemienia lnianego
W drugiej misce wymieszać:
 1 litr ciepłej wody
 1 ½ płaskiej łyżki soli
 2 łyżki oleju
 ½ kostki drożdży (około 5 g)
 1 łyżka cukru
Odczekać 10-15 minut.
Następnie wlać ten roztwór do miski z ziarnami i mąką (czyli do pierwszej miski) i wymieszać – nie trzeba wyrabiać – ciasto będzie dość luźne (odczekać 15 minut). Dwie foremki podłużne około 30 cm długości posmarować olejem (masłem) i posypać mąką. Ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch mokrą ręką i posypać (w zależności od upodobań- makiem, słonecznikiem, otrębami, siemieniem lnianym). Następnie włożyć foremki do nienagrzanego piekarnika żeby postały tam z 10-15 minut, a po tym czasie dopiero włączyć piekarnik na 190 stopni, piec z termoobiegiem 65 minut. (Więc pieczemy od nienagrzanego piekarnika, chleb wyrasta w piekarniku).
Do chleba można oprócz tego dodać:
 sezam ½ szklanki
 orzechy włoskie trochę rozdrobnione ¾ szklanki
 pestki dyni ½ szklanki
 rodzynki, śliwki suszone ½ szklanki
według własnego uznania ważne jest tylko by zawsze dodać otręby (obowiązkowo) a resztę można zmieniać;

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak czyścić blaty?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką