Tarta jabłkowa

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-22
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Tarta jabłkowa
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Tarta jabłkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę, zimne! masło i żółtko szybko zagnieść na gładką masę. Dodać zimną wodę stopniowo, w zależności od potrzeby. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

W tym czasie obierać jabłka (ilość jabłek, cukru i cynamonu - w zależności od wielkości jabłek i upodobań smakowych), pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Dusić z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i ew. startą skórką z cytryny.

Ciasto wyjąć z lodówki, szybko rozwałkować i wyłożyć na foremce do tarty.

Istnieją różne metody pieczenia tarty:
najpierw podpiekamy ciasto, a następnie wykładamy farsz i podpiekamy razem,
albo od razu na ciasto wykładamy farsz i pieczemy razem.

Ja stosuję pierwszą - formę z ciastem wstawiam do piekarnika i piekę ok. 15 min. aż ciasto delikatnie się zarumieni. Warto wyłożyć ciasto np. papierem do pieczenia i wsypać suchą fasolę - wtedy ładnie się upiecze; nie zmieni kształtu.

Następnie na ciasto wykładam farsz. Można też farsz ozdobić kawałkami ciasta, które smarujemy białkiem (ładnie się przyrumieni). Całość podpiec w piekarniku, aż zauważmy, że ciasto jest gotowe czyli złociste i kruche. To kwestia paru minut.

Można również na ciasto od razu wyłożyć jabłka bez uprzedniego duszenia i razem zapiekać (ok. 20-30min).


Polecam również wersję z budyniem.:

Budyń przygotowujemy wg. opisu na torebce, ale z nieco mniejszej ilości mleka. Gotowy budyń wylewamy na podpieczone ciasto, a na to wykładamy owoce np. jabłka pokrojone w plasterki, maliny, truskawki, porzeczki (mogą być mrożone). Całość pieczemy jeszcze ok.5 minut.

Miłośnikom bezy proponuję ubić pianę z białek i tym przykryć owoce i podpiec, aż uzyskamy bezową chmurkę.

Smacznego

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • dorotamo, 2009-12-28 07:52:49
    dorotamo
    ja tez lubie bardzo duzo jabłek i cynamon
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-28 10:39:49
    Eowina1818
    1
    Ciastko nie tylko wygląda smacznie ale i wydaje się bardzo proste w przyrządzeniu!
    Dodałabym jeszcze lody waniliowe, polała odrobiną czekolady i byłby deser marzeń!!
  • Sweetys, 2010-01-06 15:14:55
    Sweetys
    1
    Urocze serduszka
  • Mrs Unfabulous, 2010-01-10 01:49:41
    Mrs Unfabulous
    Bardzo apetycznie wygląda.
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-02-19 00:32:38
    AnusiaPn
    0
    cudnie wygląda! jabłuszko i cynamon mmmm magiczne połączenie dodaję do ulubionych.
  • Berlinianka, 2010-03-11 12:04:25
    Berlinianka
    1
    Dobry, klasyczny przepis. Wersji z budyniem nie znałam i przy najbliższej okazji postaram się odważyć i wypróbować.
    Bardzo ładna tarta Ci wyszła, szacunek, że chciało Ci się te serduszka wykrawać.
  • sillvvia, 2014-03-24 16:26:00
    sillvvia
    0
    Właśnie podpiekam ciasto, jabłka z cynamonem i skórką z cytryny pachną obłędnie Niedawno był obiad, a ja na sam ten zapach już jestem głodna

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem