Sphagetti z charakterystycznym sosem pomidorowym

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2016-06-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sphagetti z charakterystycznym sosem pomidorowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sphagetti z charakterystycznym sosem pomidorowym

Składniki:

  • Lubella Makaron Spaghetti nr 4 [400 g]
  • Pomidory Łowicz z puszki [2 szt.]
  • Koncentrat pomidorowy Kotlin [3 łyżki]
  • cebula [2 szt.]
  • czosnek [6 ząbków]
  • whisky [30 ml]
  • cukier brązowy [3 łyżeczki]
  • ocet balsamiczny [2 łyżki]
  • chili papryczka [1 szt.]
  • ser parmezan [1 szt.]
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką