Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2016-06-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

Składniki:

  • mąka pszenna [500 g]
  • woda [250 ml]
  • drożdże [20 g]
  • oliwa z oliwek [100 ml]
  • sól [1 łyżeczka]
  • cukier [0.25 łyżeczki]
  • żółty ser MSM Mońki [300 g]
  • szparagi [1 pęczek]
  • masło [2 łyżki]
  • boczek wędzony [100 g]

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Przystawki na komunię

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką