Szynka pieczona

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2009-12-23
  • Szynka pieczona

Składniki:

Przygotowanie:

Szynkę porządnie myjemy. Nacieramy solą, wycisnietym czosnkiem ( ilośc w zalezności od upodobań)
W osobnej miseczce mieszamy olej (tyle aby wypełniał 1/4 naczynia w którym bedziemy piec szynkę) zioła, pieprz, paprykę i musztardę ( może byc ostra lub łagodna) ja uzywam sarepskiej.

Przekładamy szynkę do naczynia żarodopornego i zalewamy przygotowana mieszanką. Staramy się aby szynka została dokładnie pokryta. Zamykamy naczynie i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciagamy aby się lekko ociepliło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni)

Przez 30 min pieczemy pod przykryciem, pozniej odkrywamy i co jakiś czas polewamy górę aby sie nie przypaliła. Mozna po 1,5 h odwróic mięso aby było rownomiernie upieczone. Pieczemy około 2 h az w mięso da się wbic w miarę łatwo widelec.

Podajemy na ciepło np. do obiadu lub na zimno z pieczywem :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Pomidora, 2010-01-02 19:17:41
    Pomidora
    2
    Robię podobnie z karkówką i zawsze wychodzi rewqelacja. Przepis polecam!
  • iwka2002, 2010-01-03 10:46:03
    iwka2002
    3
    już jak się czyta to ślinka cieknie
  • addicted to wizaz, 2010-02-28 16:10:05
    addicted to wizaz
    1
    Ostatnio coś mnie "naszło" na pieczenie szynki lub schabu, ale jeszcze nie robiłam z musztardą, więc przy najbliższej okazji wypróbuję. Przepis jasny i nieskomplikowany, więc daję maksymalną ocenę.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem