Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2016-06-30
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Składniki:

  • polędwica wołowa firmy Gzella [600 g]
  • olej [1 łyżka]
  • masło [1.5 łyżki]
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • mąka [1 łyżka]
  • wino białe [1 szklanka]
  • szyjki rakowe [100 g]
  • słodka śmietanka [100 ml]
  • raki gotowane [4 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka (do smaku)

Przygotowanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Smacznego!

Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką