Babka mazowiecka

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Babka mazowiecka

Składniki:

Przygotowanie:

3/4 szklanki mleka zagotować i zalać nim szklankę mąki. W pozostałej ilości mleka rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do zaparzonej i przestygniętej już mąki dodać rozpuszczone drożdże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ta masa podrośnie, wsypać resztę mąki i wlać rozpuszczone masło, starannie wyrobić, pod koniec dodać bakalie. Wyrobione ciasto, odchodzące od ręki, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy – do połowy jej wysokości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC ok. 40–50 min. Cukier puder utrzeć z białkiem do białości, pod koniec ucierania dodać aromat. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i posmarować lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe