Babka mazowiecka

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Babka mazowiecka

Składniki:

  • mąka [3 szklanki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • masło [15 dag]
  • mleko [1 szklanka]
  • drożdże [5 dag]
  • rodzynki [10 dag]
  • skórka z pomarańczy [5 dag] (smażona)
  • margaryna [1 łyżka] (do smarowania formy)
  • bułka tarta [0.5 szklanki] (do wysypania formy)
  • cukier puder [10 dag]
  • żółtko z jajka [10 szt.]
  • białko z jajka [1 szt.]
  • aromat rumowy do ciast

Przygotowanie:

3/4 szklanki mleka zagotować i zalać nim szklankę mąki. W pozostałej ilości mleka rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do zaparzonej i przestygniętej już mąki dodać rozpuszczone drożdże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ta masa podrośnie, wsypać resztę mąki i wlać rozpuszczone masło, starannie wyrobić, pod koniec dodać bakalie. Wyrobione ciasto, odchodzące od ręki, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy – do połowy jej wysokości. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC ok. 40–50 min. Cukier puder utrzeć z białkiem do białości, pod koniec ucierania dodać aromat. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i posmarować lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem