Drożdżowe dla leniwych

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2009-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe dla leniwych

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wrzucić pokruszone drożdże, a na to po kolei resztę składników-cukry,mleko, jajka,olej mąkę i sól. Przykryć ściereczką. Zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie zamieszać,żeby składniki się połączyły i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Można dać owoce i posypać kruszonką (ok.szklankę mąki wymieszać z 1/2 szklanki cukru. Zalać to 1/3roztopionej kostki masła. Wymieszać.)
Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto mocno rośnie w piekarniku.

    Śr. ocena: 4.78 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • BogaczKa22, 2009-12-23 12:55:49
    BogaczKa22
    1
    Faktycznie to jest ciasto dla mnie - totalnego kuchennego leniucha. Niewiele roboty a zapewne smaczne. Lubię drożdżowe ciasta z owocami.
  • vesenka, 2009-12-23 17:12:26
    vesenka
    w przepisie powinno być 1/3 szklanki mleka zamiast 1 szklanki. Zgłosiłam to moderatorom, ale jeszcze nie zostało to poprawione
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2009-12-23 17:46:19
    zlosliwiec
    Mleko już poprawiłem
    Komentarz
  • vesenka, 2009-12-23 21:01:36
    vesenka
    Dziękuję za pomoc
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-15 13:20:07
    kropka75
    Nie robimy rozczynu? Tak sobie wrzucamy, leży, a potem mieszamy?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-17 12:40:46
    vesenka
    Kropeczko nie robimy rozczynu, tylko właśnie wrzucamy składniki w podanej kolejności, a jak całość odleży to mieszamy i na blaszkę Wiele razy piekłam z tego przepisu i za każdym razem wychodzi pysznie.
    Lubię to ciasto właśnie za bardzo proste wykonanie i za to,że nie trzeba brudzić sobie przy nim rąk A smak na tym nie cierpi
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-17 23:06:40
    kropka75
    To ja jeszcze poproszę info na jak dużą blachę to porcja?
    4 szklanki mąki to sporo, a fotka jest chyba z formy babkowej?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-18 10:47:18
    vesenka
    Fotka jest z 35cm keksówki, dlatego takie wysokie jest. Normalnie wychodzi z tych proporcji placek na blaszce 25x35.
    Komentarz
  • Agarst, 2010-01-24 20:19:36
    Agarst
    0
    robiłam jest ok.nie wiem tylko jaka mąka jest najlepsza na ciasto drożdżowe
  • paulina150528, 2010-01-24 21:49:11
    paulina150528
    4
    Bardzo podobnego dzrożdzowca nauczyła mnie kiedyś piec babcia Zdecydowanie "leniwe" ciacho,jednak strasznie smaczne. Mi zawsze najlepiej smakuje jeszcze ciepławe,posmarowane masełkiem i popite szklanką zimnego mleka
  • KawaMarcepanowa, 2010-01-28 20:34:36
    KawaMarcepanowa
    0
    a ja mam pytanie - co daje zostawienie tych wrzuconych do miski składników na te 2 h? wypróbuję napewno bo uwielbiam to ciasto, niby proste ale dobre
  • vesenka, 2010-01-28 20:52:28
    vesenka
    W tym czasie drożdże mają czas żeby się rozpuścić i zadziałać. Potem łatwo jest wszystko wymieszać i ciacho ładnie rośnie w piekarniku
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-01-28 23:13:53
    aleksaa
    niechętnie robię zwykłe ciasto drożdżowe bo wydaje mi się że b.szybko robi się suche i smaczne jest tylko zaraz po wyjeciu z pieca... Jak jest w tym przypadku? a moze wiecie jak uchronić (moze cos dodac?) ciasto przed wysychaniem? zazwyczaj poprostu przykrywam czymś albo wkładam w siatkę....
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-29 15:15:41
    vesenka
    Ono tak szybko u mnie znika,że nie zdąży wyschnąć. Nigdy jeszcze nie zostało mi do następnego dnia. Może ktoś inny miał okazję to sprawdzić?
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-21 20:45:33
    kropka75
    2
    Zrobiłam dziś babeczkę z tego przepisu. Super.
    Nie chciało mi się gnieść kruszonki, za to dodałam rodzynki.

    Faktycznie, drożdże sobie dojrzewają pod tą pierzynką i buzują. Wystarczy wymieszać i ciacho rośnie w piekarniku jak szalone. Szkoda, że nie można dodawać fot pod postami jak na wielkim.żarciu, pokazałabym jak ładnie urosło, ledwie starczyło mu blachy.

    I jest przepyszne!

    Jak bym mogła, dałabym 6 gwiazdek.
  • karolinusienka, 2010-02-25 09:58:59
    karolinusienka
    robie dzisiaj! rodzina sie ucieszy, bo uwielbia drozdzowe posmarowane maselkiem
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-26 08:24:22
    vesenka
    Kropeczko, bardzo się cieszę,że smakowało. To chyba najprostsze drożdżowe jakie istnieje
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-27 14:41:14
    kropka75
    Chyba faktycznie, prostszego nie ma.
    I idę o zakład, że zawsze się uda. Tu nie da się nic spaprać.

    Następne robię z kruszonką.
    Komentarz
  • albin_ek, 2010-03-20 22:03:13
    albin_ek
    świetny przepis. jutro działam
    Komentarz
  • gryx82, 2010-03-31 00:32:52
    gryx82
    2
    Przepis jest dziecinnie prosty i nie sposób zepsuć ciasta robionego tą metodą. No... chyba, że ktoś jest wybitnie "akuchenny" Wielki plus za to, że ciasto praktycznie robi się samo, a to lubimy
  • tymena, 2010-03-31 12:37:21
    tymena
    O! Drożdżowe dla mnie. Nigdy nie miałam cierpliwości i siły do wyrabiania drożdżowego ciasta. To mi się podoba na pewno wypróbuję.
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:58:20
    czarnazuzia1
    ten przepis na drozdzowe na stale zagoscil u mnie
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:58:45
    czarnazuzia1
    1
    skleroza ,jeszcze ocena
  • Luba, 2010-03-31 23:13:00
    Luba
    świetny przepis!
    Komentarz
  • aga3331, 2010-04-22 15:13:21
    aga3331
    1
    No i dobra
    ktos tu napisał ze nie da sie spaprac;-)
    A ja spaprałam przyznaje sie
    za pierwszym razem zrobiłam zakalca ale to dlatego ze składniki nie dałam po kolei tylko na drożdze nawaliłam mąki i mi nie urosło.Dzis zrobiłam i jest śliczne pulchne i takie mniam;-)
    Pyszne
  • Asiek:PP, 2010-08-02 14:23:40
    Asiek:PP
    1
    super - smaczne, szybkie i małobrudzące. Rodzice zmlaskiwali
  • mooonik, 2010-08-09 09:44:26
    mooonik
    2
    Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe ze śliwkami, a że nie lubię wyrabiać długo ciasta nie mogłam się zebrać za jego zrobienie. Aż natrafiłam na Twój przepis i to był strzał w 10!! Chociaż przyznam, że to co mi się ukazało po odsłonięciu ściereczki nie wyglądało zachęcająco
    Ale....... Wyszło PRZEPYSZNE! I do tego nie trzeba się brudzić, męczyć z wyrabianiem itp...

    Co do wysychania - na drugi dzień nic się z nim nie stało, było tak samo miękkie i pulchne jak po wyjęciu z piekarnika. A zostało u mnie na drugi dzień tylko dlatego, że z piekarnika było wyjęte już po 22

    Rewelacyjny przepis, na pewno to drożdżowe częściej u mnie teraz będzie gościć ze względu na prawdziwą banalność jego wykonania

    aha i dokładam jeszcze kolejne 5* od mojej mamy, której sprzedałam przepis i była tak samo zachwycona nim jak ja
  • KawaMarcepanowa, 2010-08-18 22:28:30
    KawaMarcepanowa
    obawiam się że mogę być pierwszą, której nie wyjdzie włożyłam właśnie do piekarnika, ale konsystencja ciasta była strasznie "tępa", gęsta i było tak jakby napowietrzone, wątpię że tak ma być..
    Komentarz
  • mooonik, 2010-08-18 22:48:48
    mooonik
    KawaMarcepanowa moje też właśnie takie było
    nic się nie martw, wyjdzie pyszne
    Komentarz
  • KawaMarcepanowa, 2010-08-18 23:07:37
    KawaMarcepanowa
    a, to uff, bo kurcze myślałam ze jestem taka niepełnosprytna że wszystkim wyszło a mi nie, dzięki
    Komentarz
  • vesenka, 2010-08-19 06:22:03
    vesenka
    i jak? wyszło?
    Komentarz
  • KawaMarcepanowa, 2010-08-19 12:14:22
    KawaMarcepanowa
    potwierdzam że wyszło pyszne zrobiłam ze śliwkami. Także nie było co się bać, jednak pierwsze podejście do drożdżaka jest stresujące )
    Komentarz
  • marysia1581, 2011-04-28 16:59:24
    marysia1581
    1
    super przepis! ja zrobiłam ciasto za pomocą automatu do chleba. Po zakończeniu procesu mieszania wlałam na blaszkę i ułożyłam jagody, posypałam podwójną porcją kruszony. Wyszło cudnie. Pychota. Dzięki za extra przepis.
  • talibanka, 2011-08-10 09:54:55
    talibanka
    1
    właśnie siedze i wcinam..ciacho pycha..pierwsze moje drozdzowe ciacho i wyszlo..super..zrobiłam pol na pol..pol jablek i pol sliwek.na wierzch..rewelacja..przep is latwy szybki i udany..
  • kaska20_2005, 2011-09-14 19:04:50
    kaska20_2005
    1
    Taki sam przepis dostałam od teściowej i ta drożdżówa jest przepyszna ....robiłam też ze śliwkami i bomba!!! dodam że ten przepis jest w sam raz dla młodej gospodyni ) polecam i życze smacznego
  • Ervisha, 2011-10-19 10:50:34
    Ervisha
    koleżanka jest na diecie i pytała z wodą zamiast mleka też wyjdzie. Mówiłam ze drożdzowe na mleku smakuje inaczej ale ona sie upiera :/
    Komentarz
  • kropka75, 2011-12-05 10:02:39
    kropka75
    Zrobiłam to ciasto po raz kolejny i strasznie mi pachniało drożdżami - dopiero po dwóch dniach nie waliło po nosie. Chyba spróbuję zmniejszyć ilość drożdży, bo poza tym ciasto robi się fajnie i jest smaczne.
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-01-08 10:49:07
    Snowwhiteproncess
    1
    Ciasto zrobione wczoraj wieczorem, piekło się koło 45 min. Co do smaku nie mam zastrzerzeń, bardzo smaczne, jednak niezbyt urosło. Drożdże świeże, temperatura odpowiednia, blaszka troszkę mniejsza niż podałaś w jednym z komentarzy (23x33), a mimo to drożdżówka miała z 4-5 cm, może nawet niecałe. Nie wiem co się stalo, nie jest to mój pierwszy wypiek z ciasta drożdżowego, więc troszkę się zaiodła, stąd też taka ocena : (
  • vesenka, 2012-01-09 06:29:54
    vesenka
    Snowwhiteproncess, wszystko jest w porządku, a te 4-5 cm, to bardzo dobry wynik. Ja pisałam,że na blaszce ok. 25x35 wychodzi placek, ta wysoka drożdżówka ze zdjęcia jest pieczona w keksówce
    Komentarz
  • cebulki, 2012-01-18 14:02:18
    cebulki
    1
    Ciasto bardzo dobre, super przepis, na stale zagosci u mnie w domu.
    Zastanawiam sie tylko czy zamiast oleju mozna dać rozpuszczoną margaryne? Bo olej powoduje chyba to że ciasto jest takie ciemne - przynajmniej moje
  • Ewas1, 2012-01-25 12:25:15
    Ewas1
    0
    Świetny przepis, bardzo łatwy w wykonaniu. Jednak pierwszego dnia było strasznie czuć drożdże. Najlepsze było 3 dnia. I teraz mam pytanie, czy tak jest normalnie czy też z moimi drożdżami było coś nie tak?
  • Lovely x3, 2012-08-12 20:56:54
    Lovely x3
    Gdy przeczytałam "leniwych" to musiałam wejść
    Przepis napewno wypróbuję
    Komentarz
  • imitate, 2012-10-21 19:41:41
    imitate
    0
    Zrobiłam na blaszce i wyszło takie jak chciałam
    Świetny przepis
  • Karol12, 2012-11-11 22:00:24
    Karol12
    1
    Pycha z kruszonka!!!!!
  • Myszos80, 2013-04-02 20:56:03
    Myszos80
    Można użyć drożdży suchych instant, czy tylko świeże?
    Komentarz
  • vesenka, 2013-04-02 21:48:06
    vesenka
    nie próbowałam z suchymi, ale podejrzewam,że może być problem.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe