rumowa karmelówka

autor: , kategoria: drinki , dodano: 2009-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! rumowa karmelówka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! rumowa karmelówka

Składniki:

  • mleko skondensowane [2 op.] (UWAGA!!! koniecznie musi być słodzone!!!! niesłodzone wybucha podczas gotowania!!!!!)
  • rum [0.7 l]

Przygotowanie:

powtórzę dla pewności żeby nikt nie musiał potem zdrapywać karmelu ze ścian i mebli w kuchni!!!

Do przygotowania karmelówki potrzebujemy KONIECZNIE mleko skondensowane w puszcze !!!SŁODZONE!!!! - niesłodzone ma tendencję do wybuchania podczas gotowania

1) puszki z mlekiem ( bez papierowej etykietki ) zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu ok 2,5 godziny ( ważne żeby woda nie wrzała - jedynie bulgotała radośnie jak przy gotowaniu rosołu ) Puszki muszą być cały czas zanurzone w wodzie

2 ) puszki studzimy - otwieramy - a tu w środku - voila : karmel :)
zawartość przekładamy do garnka i dolewamy rum

3) mieszamy za pomocą miksera (do momentu aż uzyskamy jednolity gęsty płyn )

4) mimo solidnego mieszania mogą nam zostać grudki, dlatego przed rozlaniem do butelek radzę przecedzić przez sitko nasz płyn

5) rozlewamy do butelek

6) na zdrowie :D

UWAGA!!! jeśli chodzi tak na prawdę o proporcje karmelu do rumu - to wszystko zależy od tego co lubicie - jeśli nieco bardziej " ostre " więcej rumu :)

nasza karmelówka może stać nawet kilka miesięcy w lodówce lub w szafce... dobrze ją jednak od czasu do czasy wstrząsnąć :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-02 20:40:59
    Ashira
    3
    max za poczucie humoru i dokładny przepis
    piłam taki likier na wódce, ale rum myślę będzie smaczniejszy. może też brandy....
    czy rodzaj rumu ma znaczenie?
    na pewno wypróbuję wersję z rumem w karnawale...
    i wątpię aby dał radę przeleżakować kilka miesięcy...
    a szkoda, bo by się lepiej przegryzł z alkoholem i nabrał pełni smaku
  • 28nana, 2010-01-03 21:29:20
    28nana
    rodzaj rumu ma znaczenie dla kieszeni

    dla zacniejszej - może być i nawet bacardi ;-)
    dla rozsądnej - seniorita pasuje jak ulał
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-16 12:37:41
    28nana
    cóś na kształt zdjęcia - dodane
    Komentarz
  • Kamlisa, 2010-05-18 16:07:09
    Kamlisa
    3
    Znam ten przepis, choc w wersji trochę zmodyfikowanej Zamiast rumu jest spirytus - 100 ml. Po zmieszaniu mleka skondensowanego z alkoholem- dodaję jeszcze skondensowane niesłodzone ( i nie gotowane ) - jest wtedy rzadsze. Testowałam też z rumem, rumem kokosowym, kawą i kakao - z kakao jest z tego wszystkiego najlepsze. Tak czy tak - swietny przepis na cos dla gosci - i dla siebie.
  • Susanna, 2010-12-24 12:19:50
    Susanna
    2
    Mam karmelówkę wykonaną dokładnie wg. takiego samego przepisu - teściu ofiarował. jest pyszna Sama miałam zamieścić tutaj przepis ale mnie ubiegłaś Daję oczywiście 5 bo nie dość, że przepyszna to jeszcze łatwa do wykonania
  • cherry_flamme, 2011-05-08 00:43:40
    cherry_flamme
    1
    Sama robię od czasu do czasu. Uwielbiam słodkie likiery
  • maya37, 2013-05-01 15:41:25
    maya37
    0
    pyszne. zamiast rumu użyłam zwykłej wódki
    Mam jedną uwagę.... mleko skondensowane niesłodzone nie wybuchnie, podobnie jak nie wybucha słodzone...bo czemu niby miałoby wybuchnąć? Ponadto z niesłodzonego napewno nie zrobi się karmel (karmel to "roztopiony" cukier a skoro mleko jest niesłodzone to nie ma w nm cukru vide nie skrmelizuje się)
  • ptasie__mleczko, 2013-11-04 22:23:54
    ptasie__mleczko
    maya37 z niesłodzonego również powstanie karmel tylko mniej słodki (niestety te słodzone są często PRZEsłodzone), więc ja polecam z niesłodzonego, żeby człowieka nie zemdliło. Ciekawy przepis, muszę spróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe