Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2016-07-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

  • serek wiejski z jagodami "Piatnica" [150 g]
  • twaróg tłusty "Piątnica" [200 g]
  • ziemniaki ugotowane tłuczone [300 g]
  • ziemniaki surowe [200 g]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • mąka pszenna [4 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • ciukier waniliowy [1 łyżeczka]
  • cukier [2 łyżki]
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką