Gołąbki w sosie pomidorowym

autor: , kategoria: dania z ryżu, kuchnia polska , dodano: 2009-12-23
  • Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Przygotowanie:

1 ) ryż: ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ( ziarenka się nie posklejają )

2) kapusta: wyciąć głąb, całą sparzyć w dużym garnku ( będą bardziej miękkie ) , później odrywać po kolei liście i tak jakbyście filetowali - wyciąć najgrubsze " żyły " z liści , UWAGA!!! - jeśli nie musicie nie wykorzystujcie tych najciemniejszych liści - są nieco gorzkie w smaku

3 ) farsz: ugotowany ryż + mięso mielone ( surowe ) + jajka+ podduszone pieczarki + cebula ( delikatnie zeszklona ) + majeranek ( rozetrzeć w rękach ) + sól i pieprz ( do smaku ) -> wszystko wyrobić na jednolitą masę

4) montaż: bierzemy liść kapusty, nakładamy ok 1,5 łyżki i zawijamy tak żeby nam nic nie wyciekało - ja dla pewności owijam jeszcze nitką :D ...i tak w kółko aż wam się komponenty skończą

5) na patelni rozgrzewamy olej - obsmażamy każdego gołąbka z 2 stron ( kapusta wówczas bardzo mięknie, i gołąbki nabierają wspaniałego aromatu ) - obsmażone gołąbki układamy warstwami w dużym ( nawet bardzo ) garnku
UWAGA!!! podczas obsmażania olej może trochę " pryskać"

6) sos: robimy wywar z 2 kostek rosołowych, dodajemy przecier pomidorowy ( dokładnie mieszamy żeby rozbić grudki ) oraz tłuszcz ze smażenia gołąbków

7) sos wlewamy go garnka z gołąbkami .... i na niewielkim ogniu gotujemy ok 1 do 1,5 h.

SMACZNEGO

ps. przed podaniem Gościom odwińcie nitkę ... ;P

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Komentarze

  • earring, 2010-02-02 19:00:21
    earring
    2
    Nigdy takich nie jadłam, ale myślę, że to może być smaczne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem