Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2016-07-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową

Składniki:

  • mąka [500 g]
  • masło [150 g]
  • surowe żółtko i całe jajko
  • gęsta kwaśna śmietana 18% [0.75 szklanki]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • Kiełbasa biała surowa Gzella [500 g]
  • białko z jajka [1 ]
  • pieprz

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego!




    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką