Makowiec Mamy Bernarda

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec Mamy Bernarda
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec Mamy Bernarda

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest banalny i bardzo szybki! Polecam!!

Przepis podała mi Mama Bernarda. Zrobiłam, ale zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i dodałam tylko jedną opakowanie masy makowej - 900 gram. Mama Bernarda poleca wyrabianie rękoma.

Żółtka, margarynę i cukier utrzeć do białości. Ubić sztywną pianę z białek z odrobiną soli (szybciej się ubija i jest bardzo sztywna). Do utartej wcześniej białej masy dodać mleko i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać.

Pół ciasta wylać do dużej blachy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą (lub czym tam kto wykłada, papierem do pieczenia, folią aluminiową itp. itd.) . Na surowe ciasto nałożyć masę makową. Masa może zapaść się ciasto, nie przejmować się tym i tak się upiecze! Drugą część ciasta wylać na wierzch - na mak.

Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-23 16:06:41
    Eowina1818
    1
    wygląda cudownie! Przepis także wydaje się ciekawy
    Wypróbuje!
  • AgaZ, 2009-12-30 08:57:28
    AgaZ
    2
    Bardzo ciekawy przepis na szybkie makowe ciasto. Ląduje w ulubionych. Dzięki
  • anka_bunio, 2010-10-30 16:29:42
    anka_bunio
    Domyślam się, że mąką ma iść razem z pianą i mlekiem, ale zapomniałaś napisać
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem