Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

Składniki:

Przygotowanie:

Podstawą tego barszczu jest wywar. Mam zawsze pyszny wywar z gotowanych wcześniej warzyw na sałatkę jarzynową, tzn. z selera, pietruszki i marchewki.

Do gotującego się wywaru (może być z kostek rosołowych) wrzucamy suszone śliwki, goździki, miód. Chwilę gotujemy i dolewamy sok z cytryny. Dodajemy koncentrat barszczu czerwonego (ja bardzo lubię barszczyk Winiary, bo nie jest tak słony jak np. Knorra) i chwilę gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia bo zszarzeje!!

Jeśli ktoś lubi, może zabielić sobie śmietaną.

Barszcz ma bardzo wykwintny i świąteczny smak dzięki śliwkom i goździkom, jednocześnie nadal świetnie smakuje ze swojskimi uszkami:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • earring, 2010-01-31 18:52:58
    earring
    Przepis (w porównaniu z innymi barszczami) wydaje się dobry
    Jest też oryginalny, ma swój styl
    Ja jednak osobiscie nie lubię barszczu...
    Komentarz
  • Sandra89, 2010-02-16 11:11:39
    Sandra89
    2
    Barszcz mniam mniam
    A zestawienie ze śliwkami bardzo interesujące!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem