Warmińskie czarne żeberka

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2016-08-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Warmińskie czarne żeberka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Warmińskie czarne żeberka

Składniki:

  • wieprzowe żeberka „Gzella” [1.5 kg]
  • suszone śliwki [500 g]
  • cebule
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • suszony cząber [1 łyżeczka]
  • ostra mielona papryka [1 łyżeczka]
  • sok z cytryny [1 łyżeczka]
  • smalec (1-2)

Przygotowanie:

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zapiekanka z dyni - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką