Pilaw z indykiem i kurkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2016-08-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z indykiem i kurkami.  Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pilaw z indykiem i kurkami.  Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Masło Ekstra „Piątnica” [2 łyżki]
  • ryż basmati [150 g]
  • filet z indyka [200 g]
  • cebula [1 szt.]
  • olej rzepakowy [3 łyżki]
  • świerze kurki [150 g]
  • natka pietruszki [1 pęczek]
  • świerzy zmielony pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!


    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Smażony ryż z warzywami FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką