Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2016-09-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

Składniki:

  • - Pasztetowa z Borowikami firmy Gzella [2 szt.]
  • mąka pszenna [0.5 kg]
  • mleko
  • drożdże [30 g]
  • cukier [1 łyżeczka] (płaska)
  • jajka [1 szt.]
  • żółtka jaj [2 szt.]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • masło [1 łyżka]
  • ser żółty [150 g]
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól
i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.

Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Lemoniada z estragonu

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem