Flaki wołowe

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Flaki wołowe

Składniki:

Przygotowanie:

Flaki dokładnie wyczyść. Natrzyj solą i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Następnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 3–4 godz. Ugotowane flaki ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Włoszczyznę oczyść, umyj, zetrzyj na tarce do jarzyn i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę umyj i pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij, a do wywaru z włoszczyzną dodaj flaki i wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze około półtorej godziny. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie krążki. Podsmaż na oleju, oprósz mąką. Gdy się lekko przyrumieni, dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść resztę masła i posyp bułką tartą. Wlej do flaków bezpośrednio przed podaniem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Pepus, 2010-10-20 14:36:22
    Pepus
    Nigdy do flaków nie dodaję kapusty ani bułki tartej. W spisie nie masz podanej włoszczyzny proszę byś dopisała.
    Nie robię też flaków na kostkach rosołowych lepiej dodać trochę wołowiny i dobrze doprawić.
    Jeśli będę próbowała Twój przepis to ominę tą bułkę tartą i kostki rosołowe. Oceniam dopiero po wypróbowaniu przepisu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem