Flaki wołowe

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Flaki wołowe

Składniki:

  • flaki [1 kg] (ołowe lub cielęce)
  • kapusta włoska [20 dag]
  • cebula
  • śmietana [0.5 szklanki]
  • masło [2 łyżki]
  • olej [0.5 łyżki]
  • bułka tarta [0.5 łyżki]
  • mąka [1 łyżka]
  • ser parmezan [1 łyżka]
  • imbir
  • kardamon [0.25 łyżeczki]
  • liście laurowe
  • pieprz [0.25 łyżeczki]
  • sól
  • papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (słodka)
  • kostka rosołowa [2 ] (wołowe)

Przygotowanie:

Flaki dokładnie wyczyść. Natrzyj solą i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Następnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 3–4 godz. Ugotowane flaki ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Włoszczyznę oczyść, umyj, zetrzyj na tarce do jarzyn i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę umyj i pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij, a do wywaru z włoszczyzną dodaj flaki i wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze około półtorej godziny. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie krążki. Podsmaż na oleju, oprósz mąką. Gdy się lekko przyrumieni, dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść resztę masła i posyp bułką tartą. Wlej do flaków bezpośrednio przed podaniem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Pepus, 2010-10-20 14:36:22
    Pepus
    Nigdy do flaków nie dodaję kapusty ani bułki tartej. W spisie nie masz podanej włoszczyzny proszę byś dopisała.
    Nie robię też flaków na kostkach rosołowych lepiej dodać trochę wołowiny i dobrze doprawić.
    Jeśli będę próbowała Twój przepis to ominę tą bułkę tartą i kostki rosołowe. Oceniam dopiero po wypróbowaniu przepisu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem