Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2016-09-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • śmietana 18% „Piątnica” [250 g]
  • Masło Ekstra „Piątnica” [2 łyżki]
  • makaron tagliatelle (250g)
  • świeże borowiki (500g)
  • cebula [1 ] (średnia sztuka)
  • mąka pszenna [1 ] (łyżeczka)
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (ziołowy do smaku)
  • sos sojowy (1 łyżeczka)
  • świeży rozmaryn (1 gałązka)

Przygotowanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Ciasto czekoladowe z malinami FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką